pátek, 25 únor 2011 14:17

Počátky Hiphopu v čechách,aneb stará škola Featured

Written by  Skep

Pamatujete si jak to u nás vlastně všechno začalo?První kapely a jejich pokusy? Odhodlanost několika lidí přínest mezi lidi něco nového a neokoukaného?

Ponořme se do historie českého hiphopu... Hiphop se knám dostal hlavně po výtvárné stránce,lidé začali po revoluci jezdit do Berlína,který byl jedním z "nejpomalovanějších" měst na světě,spatřili tam graffiti, a tak se začal tento fenomén rozšiřovat po celé evropě. Rok 1984.První rapové pokusy.Je to už 27 let,co Lesík Hajdovský se svou kapelou Manželé vydali album Kamufláž.Na němž byla asi nejznámější skladba Jižák.

O 10 let později v 94 roce tuto skladbu přerapovala dnes velice známá skupina PSH. Tenkrát však byla hlavně z mediální stránky známější skupina Chaozz,která se svými tracky(Svišti na golfovym hřišti,Vodopády a Policijééé) dostala až na přední místa v hitparádách. V těch letech také vychází kompilace East Side Unia ,v níž se sešel tenkrát nejlepší východoevropský hiphop. První nekomerční album vychází v roce 2001 a je jím Repertoár od PSH.Ten odstartoval velký "boom" v českém hiphopu,ve stejném roce vychází deska SyndromSnopp-Syndrom Separace a o rok později vydávají desky Indy&Wich a Phat(nynější JamesCole).

Rok 2004,vychází velmi kontroverzní cd od kapely Supercroooo (Phat-dnes JamesCole a Hack- dnes Hugo Toxxx).Zajímavé je že kvůli obscénosti nechtělo nakladatelství nejprve album vydat. Další rok se objevuje spousta další,dnes již známějších kapel i jednotlivců.V dalších letech už je hiphop v Čechách celkem rozšířený.Postupně se u nás vyvíjel až do podoby, jak jej známe dnes.

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory