pátek, 22 únor 2013 15:06

Rock for People ohlašuje další hvězdy – přijedou Billy Talent, Gogol Bordello nebo A Day To Remember Featured

Written by  TZ

Podobně jako první čtveřice zahraničních kapel je i druhý letošní čtyřlístek potvrzených jmen na festival Rock for People žánrově příkladně pestrý. Billy Talent reprezentují nekompromisní punkrock, Gogol Bordello oživí sebou samými založenou tradici gipsy punkového kabaretu, A Day To Remember kombinují energický metalcore s medickým punkem a konečně britští Hacktivist předvedou naživo nový styl djent – mix dubstepu, dubu, rappování a metalových riffů. Nový kvartet rozšířil již zveřejněný seznam letošních hostů ze zahraničí Queens Of The Stone Age, The Parov Stelar Band, Klaxons a Papa Roach.

Rock for People v nadcházejícím 19. ročníku nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami pořadatelé festivalu. Po loňské nepřízni přírodních živlů budou přichystány četné novinky v oblasti bezpečnosti – jedna ze dvou hlavních scén bude například umístěna v obřím stanu. Aktuálně jsou v prodeji vstupenky v ceně 1 400 Kč (po registraci za 1 300 Kč) – edice byla navýšena o 2 000 ks. Poté cena stoupne na 1 550, resp. 1 450 korun. Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.


Billy Talent
Výtečná kanadská umírněně punková parta z oblasti Toronta je v českých rockových luzích a hájích již zavedenou a prověřenou veličinou. Přesvědčilo se o tom ostatně i auditorium Rock for People před třemi lety nebo loni v červnu pražská Lucerna.
Počátky kapely na torontské scéně sahají až do roku 1993, kdy kapelu tehdy pojmenovanou To Each his Own parta přátel v čele se zpěvákem Benjaminem Kowalewiczem založila. A v podstatě svůj poctivý sound zakořenila do živné půdy punkrocku.
Sluší se poznamenat, že na rozdíl od řady jiných band kapela sice dvakrát v historii změnila název, ale nikdy nevyměnila členy, což je v současném hudebním světě plném stálého dynamického pohybu (ale také ponorkových nemocí, intrik, nezvládnutých prvotních úspěchů a neukojených ambicí jednotlivců) dozajista chvályhodné pozitivum. Po čase se skupina přejmenovala na Pezz, a jejich tehdejší směs grunge a hip hopu si získávala širší oblibu, potvrzenou druhým albem Watoosh!
Spor se stejnojmennou starší americkou kapelou kapela vyřešila racionálně a tak start do širšího rockového světa a za oceán stále stejný kvartet muzikantských přátel absolvoval v roce 2001 jako Billy Talent – jméno, které si již natrvalo dali podle svého oblíbeného filmového hrdiny. Všechna tři jejich eponymní alba (odlišovaná jen římskými číslicemi) i to poslední, nazvané Dead Silence, potvrzují místo téhle lidsky i umělecky pevné sestavy na scéně – té světové i té konkrétní na letošním RfP.
www.billytalent.com
www.facebook.com/billytalent
www.twitter.com/billytalentband
www.youtube.com/billytalent




Gogol Bordello
Přestože předposlední návštěvu Eugena Hütze a jeho divoké, v New Yorku usazené multi kulti partičky na RfP “zhatila” Madonna, která si Eugena a jeho houslistu Sergeje Rjabceva vyžádala v roce 2007 ke spolupráci na přípravě písně La Isla Bonita pro charitativní projekt Live Earth, o dva roky později to Gogol Bordello všem v Hradci vynahradili i s úroky. To již měli za sebou bezpočet festivalů na pozici headlinerů a pohnutou historii plnou divokých koncertů, ale také tvrdé práce.
Jeden z přátel a občasných spolupracovníků RfP vzpomíná, že v roce 2000 viděl kapelu hrát před asi stovkou lidí v malostranské Baráčnické Rychtě, aby ji o sedm let na to sledoval s desítkami tisíc fanoušků v kotli na hlavní Pyramide Stage legendárního festivalu Glastonbury.
Co se ale nezměnilo od začátku kapely až dodnes, je energie a nasazení, které dělají z této rebelantské gypsy punkové kabaretně-hudební smršti jeden z nejlepších live bandů současnosti.
Eugen Hütz, Ukrajinec s romskými kořeny, jehož rodina emigrovala po havárii v Černobylu a on se usadil v USA poté, co prošel martyriem utečeneckých táborů v Evropě, o zdrojích výjimečnosti a síly hudby GB říká: “Romové mají divošský způsob vytváření muziky. Pocházejí z kultury, kde hudba je jediným způsobem k přežití. Podobně jako reggae jejich hudba vznikla mezi chudými lidmi, kteří nemají nic jiného než ji. Můžete proto cítit v každé notě rebelskou duši.”
Je jisté, že Gogol Bordello svoji pověst králů festivalových pódií potvrdí opět i letos v Hradci.
www.gogolbordello.com
www.facebook.com/gogolbordello
www.youtube.com/user/gogolbordello

A Day To Remember
Významná americká kapela, mixující originální amalgam metalcore a pop-punku, sdružená kolem frontmana Jeremyho McKinnona. Kvintet vznikl ve floridském městě Ocala v roce 2003 a na kontě má 4 alba, z nichž velký úspěch zaznamenala zejména poslední dvě Homesick (2009) a What Separates Me From You (2010).
O specifickém stylu, v němž se snoubí hadrcoreová a metalová energie se zpěvnými refrény, hovořil s novináři zpěvák Jeremy McKinnon: “Je to zvláštní. Když jsme začínali, hodně lidí říkalo, že tahle kombinace nebude fungovat, a hodně lidí si to možná myslí do dneška. Ale my jsme jen vždy chtěli hrát to, co se nám líbí. Měli jsme rádi pop punk i hardcoreové kapely, a nemohli jsme se rozhodnout, co chceme víc. Tak jsme si řekli - kašlem na to a jdeme hrát oboje...”
To, že tento styl má co nabídnout, potvrzují četná a v podstatě komplet vyprodaná turné po USA, Evropě i Japonsku. Před třemi lety se A Day To Remember představili poprvé také v Praze.
V současné době pracuje kapela na pátém albu, které by mělo letos vyjít pod názvem Common Courtesy. Je tedy nasnadě, že nový materiál přiveze kapela stylově rozkročená mezi metalem, punkem a popem také na RfP.
www.adtr.com
www.facebook.com/adtr
www.youtube.com/user/ADayToRememberVEVO

Hacktivist
Tahle britská partička má za sebou jen jedno EP a na prvním albu teprve pracuje, ale její pozice už je jasná. Představují nový styl djent, mix tvrdých heavy riffů, s grime vokály a dubstepovými tempy.
Zakládající člen kapely kytarista říká o vzniku jejich originálního zvuku pro britský Guardian (překládáme doslovně z hantýrky kapely): “Rád bych teď vyprávěl, jakej jsem měl geniální plán, ale byla to vlastně jen klika. Točil jsem něco nějaký grime tracky s kámošem Hurleyem, dlouholetým MC. Jednoho dne jsem se v mezičase vrtal v jednom metalovým tracku, a jemu se to líbilo a zeptal se, jestli, by nemohl zkusit do toho vymyslet nějakej text. No proč ne, řekl jsem si. A tak jsme to dali pak na Soundcloud, a odtamtud to vystřelilo, zbytek mám v mlze, stali jsme se hrdinama přes noc…”
Jejich první single Unlike Us se během 48 hodin dostal na 2. místo metalového žebříčku Amazonu. A je jasné, že kvintet má teď našlápnuto ve velkém tempu. Rock for People bude u toho společně s mnoha dalšími festivaly, kam tahle rapově-dubstepově-metalová parta, která umí v jednom kotli usmířit metalisty s hip hopery, míří.
http://hacktivist.uk.com
www.facebook.com/Hacktivistband
https://twitter.com/hacktivistband







přečteno: {hits}1878{/hits} krát

Read 2855 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory