čtvrtek, 21 březen 2013 18:08

Na Rock for People se vrací Bloc Party! A po jejich boku dubstepový DJ Borgore a The Gaslight Anthem Featured

Written by  tz

Triumfální návrat na místo činu – tak lze popsat fakt, že na letošní Rock for People opět přijedou BLOC PARTY, kapela z londýnského East Endu, která v Hradci Králové v roce 2009 nadchla publikum i pořadatele. Skupina vydala před několika měsíci své čtvrté album s lapidárním názvem Four a turné k jeho vydání již potěšilo fandy takřka na celém světě.

Michal Thomes z vedení festivalu k tomu říká: „Bloc Party nás dostali před čtyřmi roky nevídaným nasazením, komunikací s fanoušky a energií. Dodnes tvrdíme, že to byl jeden z nejlepších koncertů, jaký RfP ve své bohaté historii zažil. Když se tedy naskytla možnost pozvat je letos znovu, nebylo co řešit a s radostí řadíme opět Bloc Party mezi letošní headlinery.“

Po loňském Skrillexovi se do programu festivalu Rock for People opět dostává jméno, které hýbe současnou hudební scénou – BORGORE. Jde o izraelského producenta a DJ, jenž patří k nejzajímavějším postavám nejen dubstepu, ale celé současné elektronické taneční scény. Borgorův originální styl se pohybuje mimo zavedené škatulky a získal širokou základnu fandů po celém světě. Jeho muzikálnost mu dovoluje pracovat s mnoha vlivy a produkovat tak dráždivý výsledný mix, který nepostrádá atakující energii, řádnou dávku sex-appealu i nadhled a hodně svérázný humor. Jeho remixy a kooperace sahají od M.I.A. přes Britney Spears po Metallicu či Bring Me the Horizon. A loni se vokálního partu v tracku Decisions i herecké účasti na videu ujala americká megastar, herečka a zpěvačka Miley Cyrus.

To američtí THE GASLIGHT ANTHEM nabídnou vedle již potvrzených Queens of the Stone Age zase trochu jinou podobu amerického rocku, tentokrát velmi ovlivněnou tvorbou Bruce Springsteena. Návštěvníci RfP se – jak výstižně napsal jeden americký žurnalista – mohou těšit na přímočarý nářez: „The Gaslight Anthem zní tak, jak by mohla vypadat pop music, kdyby tehdy Bruce Springsteen neposlechl svého producenta a nechal svůj hit Hungry Heart nahrát Ramones a vytáhl tuhle kapelu z klubu C.B.G.B. mezi superhvězdy.“

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Dosud byly potvrzeny kapely Thirty Seconds To Mars (US), Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (US) či A Day To Remember (US). Pozor! V prodeji jsou vstupenky za 1 550 Kč, respektive po registraci za 1 450 korun. Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.



BLOC PARTY
Počátky Bloc Party lze vystopovat v roce 1998, kdy se poprvé setkali Russel Lisack a Kele Okereke v Essexu a o rok později na festivalu v Readingu. Zakládají spolu první kapelu The Union, spolu s bubeníkem Mattem Tongem a baskytaristou Gordonem Moakesem, kterého sehnali na inzerát v NME. V roce 2001 se dohodli na finálním názvu kapely Bloc Party (název používaný v hovorové angličtině pro neformální městské vnitroblokové mejdany).
Zlomovým momentem jejich kariéry je okamžik, kdy svůj první singl She’s Hearing Voices dávají v roce 2003 frontmanovi Franz Ferdinand Alexi Kapranosovi a hlavně známému DJovi BBC One Stevemu Lamacqovi. Ten singl zařadil do svého pořadu a nadšeně o něm mluvil jako o geniálním dílku. Pozval Bloc Party natočit live session do svého pořadu – a cesta k úspěchu se otevřela.
První album kapely Silent Alarm v roce 2005 sklidilo celosvětový úspěch, vyhrálo anketu Album roku v NME, v Británii opanovalo třetí příčku žebříčku a docílilo platinového statusu. Kapela záhy proráží i v USA. Kolotoč úspěšných alb a živých koncertů pokračuje v roce 2006 albem A Weekend in the City a o dva roky později vychází třetí Intimacy.
Po vydání singlu One More Chance, a vlastně i po koncertu na Rock for People si kapela na podzim roku 2009 dala pauzu a členové se věnovali svým bočním projektům (zpěvák a kytarista Kele si zahrál předloni v narvaném stanu i na RfP). Domněnky o rozpadu skupiny se nepotvrdily a v roce 2011 začali Bloc Party pracovat na novém albu, prozatím bez živého koncertování. To přichází až s vydáním příznačně pojmenovaného alba Four. Kapela před nedávnem projela Austrálii a některé asijské země a podle všech dostupných zpráv se nachází v dokonalé kondici. Takže je jasné, že se v Hradci máme opět na co těšit.
http://blocparty.com/#news
https://www.facebook.com/blocpartyofficial
https://twitter.com/BlocParty/
http://www.youtube.com/user/blocpartyofficial

BORGORE
Borgore, občanským jménem Asaf Borger, se narodil v roce 1987 v Tel Avivu. Začínal jako jazzman a posléze bubeník izraelské death metalové kapely Shabira (už zde si lze všimnou podobného „mládí“ jaké prodělal jeho žánrový kolega Skrillex). Na dubstep se vrhl poté, co slyšel v jednom z hipsterských barů v Tel Avivu několik tracků Screama a Bengyho.
Svoji verzi stylu nazval gorestep, ve skladbě Saturday Night se mu poprvé podařilo namíchat originální směs rytmických vzorců metalu a dubstepu. Po roztržce s bigotnější částí dubstepové scény založil vlastní label a internetovou komunitu Buygore, jeho první dva počiny se sobě vlastní dávkou ironie a humoru pojmenoval Borgore Ruined Dubstep Pt.1 a Pt.2.
Vedle řady fandů se přirozeně ozývá i část publika, která mu nerozumí, prostě je – jak známe díky Skrillexovi velmi dobře i v týmu RfP – „hejtuje“. Borgore to komentuje výstižně, s pozoruhodnou analytickou hloubkou a citlivostí: „Nevím, co se lidmi teď děje. Místo, aby neměli rádi autorovo dílo, což je samozřejmě legitimní, přenášejí nenávist na něj osobně. Myslím, že tohle je celá ta kultura Twitteru a Facebooku, kde se umělec nemůže ukrýt do soukromí a kdokoli se k němu může dostat. Nejdřív mě to rozhodilo, protože jsem nikdy nikomu nic zlého neprovedl, ale časem jsem pochopil, že čím dále se dostaneš, tím více nepřátel budeš mít a nic s tím nenaděláš…”
Pro většinu fans však platí slova, jimiž vyjadřuje vděčnost všem, kteří mu svým zájmem zejména v Evropě a USA pomohli k tak intenzivnímu nástupu na světovou scénu: “Je to skvělý pocit, ale také velká odpovědnost, protože každý krok, který uděláš, bys měl udělat tak, abys fanoušky nenechal ve štychu. Moc bych si přál, abych mohl s každým promluvit a osobně mu poděkovat a říct, jak moc jsem za všechno vděčný…”
Borgoreho, či chcete-li Borgorova, kariéra nabírá skutečně famózní dynamiku. A přestože v interview pro americký magazín Spinner tvrdí, že jeho základní vlastnost je lenost tak velká, že je stále hladový, protože objednat si jídlo je příliš složitý úkol, je jasné, že energie na skládání a produkci nového materiálu i hraní po prestižních festivalech a klubech má na rozdávání. To jistě předvede na RfP. A nesporně udělá radost mnohým i svou charakteristikou své vlastní produkce: “…zní, jako když různý domácí zvířata hrajou americký komerční hip hop říznutý death metalem…”
Přejme tomuto schopnému izraelskému chlapíkovi, který nemá pro mystifikaci, ironii a ostřejší slovo v diskuzi i vypípatelné výrazy v textech nikdy daleko, aby se mu vyplnilo jednoho dne jeho největší životní přání, které přednesl v interview pro britskou MTV, tentokrát zamyšleněji a s vážnou tváří: “Modlím se za mír, jednou bych si chtěl zahrát v zemích, které sousedí s mojí, to je můj největší sen…”
http://buygore.com/
https://www.facebook.com/Borgore
https://twitter.com/Borgore


THE GASLIGHT ANTHEM
Když bylo zpěvákovi a kytaristovi The Gaslight Anthem Brianu Fallonovi 13 let, objevil v regálech jednoho obchodu s hudebninami v New Jersey debutové eponymní album The Clash. Když mu ho majitel obchodu balil a podával přes pult, slíbil mu, že tahle nahrávka změní jeho život. A nespletl se.
New Jersey je oblast, která má specifický charakter chudšího průmyslového předměstí New Yorku. Dala však rock and rollu mnoho zajímavých osobností, včetně Bosse – Bruce Springsteena. Zde se nenosí tolik avantgardy, experimentu, ani snobismu a elitářství jako kolem Manhattanu. Jersey Shore sound (jak se stylu vzešlém v NJ a okolí říká) jsou songy o starostech běžného člověka, který se snaží se ctí řešit strasti a slasti každodenního života. O to je hudba, která se ze zdejšího kraje rozlétá do světa, přímočařejší, energičtější a sdělnější.
Již v sedmnácti letech vydává Fallon svoji první kazetu a zakládá kapely, s nimiž postupně získává ostruhy na scéně. V poslední z nich - This Charming Man - se po několika změnách v roce 2006 setkává s bubeníkem Bennym Horowitzem a basákem Alexem Levine, posléze se také přidává kytarista Alex Rosamilia.
Pod novým jménem The Gaslight Anthem získává kvartet renomé nejen v NJ. V roce 2008 už je kapela fenoménem, o rok později se v Glastonbury a na londýnském Hard Rock Calling ke kapele přidává i Boss – Bruce Springsteen, který si kapelu oblíbil.
The Gaslight Anthem mají za sebou čtyři alba, to poslední jménem Handwritten natočili loni v Nashvillu. Říká se o něm, že má atmosféru, jako kdyby Pearl Jam hráli písně Toma Pettyho a je zatím jejich nejcelistvějším a nejpřesvědčivějším dílem. Těšíme se!
www.thegaslightanthem.com
www.facebook.com/thegaslightanthem
https://twitter.com/gaslightanthem
www.youtube.com/thegaslightanthem

 

 

 

 

přečteno: {hits}2025{/hits} krát

Read 2412 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory