sobota, 23 listopad 2013 22:12

PRAGO PYČO! Brno - Melodka, 7. 11. 2013 /report

Written by 

S „menším“ zpožděním, ale přece vám přináším report a pár fotek z koncertu Prago Union & Live bandu na Melodce. Připojuji také svou omluvu a radu: nikdy si nenechávejte nezálohovaný rozepsaný článek a fotky v noťasu, který už není tak úplně spolehlivý. A radši ani v tom zdánlivě spolehlivém.

Trochu netradičně zavítali na Melodku ve čtvrtek a to, že se na druhý den vstávalo do školy a do práce návštěvnost ani v nejmenším neovlivnilo. Za jedním z nejlepších zvuků Brna se jako obvykle vydalo plno fanoušků, klub praskal ve švech a na i pod stage to pořádně žhnulo už při vystoupení předskokanů, brněnských freestylerů - Maniaka a Dona Hobliňona. Jako tradičně si poradili i s těmi nejzákeřnějšími kousky, které jim publikum nadhazovalo. Pod článkem najdete spíš než s Manim, tak s Hobliňonem rozhovor, ve kterém zpětně hodnotí letošní ročník HHK.

 

Spojení Prago Union, Live band a Melodka je prostě sázka na jistotu a splnilo se očekávání těch, kteří očekávali očekávané i neočekávané. Sám Kato nazval Brňáky za tři roky nejlepším publikem, ještě než začali hrát. A v tom to jejich kouzlo je, že opravdu hrají, že nám dávají unikátní možnost naživo vidět to, co normálně zůstává skryto ve studiu.

 

Začali stylově první skladbou z desky - Jessli dovolíte a pokračovali novějšími i staršími peckami. Nečekaně mi zas vyrazil dech „živý“ Kandidát věd, to se prostě neomrzí. Pár koncertů už mám za sebou, takže můžu posoudit, že hráli nezvykle dlouho, a když už se zdálo, že se i se svými instrumenty vytratili zpět do backstage, "hell" je skandováním “PRAGO PYČO” vyvrhlo zpět a přidali ještě pár kousků. Ach áno, určitě nejlepší koncert, na kterém jsem v poslední době byla.

 

 

Níže naleznete již zmiňovaný improvizovaný rozhovor s Maniakem a Donem Hobliňonem. Strohé odpovědi Maniaka omlouvá to, že byl trochu nachlazený, viz foto.

 

Maniak :

 

Tak bohužel nemám připravené žádné úžasné otázky, které normálně mívám, takže klasika. Co publikum?

 

Publikum bylo velice zajímavé, kejvavé a poslouchavé, jako z filozofické fakulty. Na tu sám chodím, takže to není hate.

 

Dost mě pobavilo téma rododendron, a jak jste od něj přešli až k našemu současnému prezidentovi, docela jste se do něj obuli, ne?

 

Ach áno. Není co dodat, obutí proběhlo.

(http://www.youtube.com/watch?v=erBvPoSJKc4)

 

A co nějaký akce co připravujete, kdy můžeme očekávat třeba další Say what?

 

Say what bude ve Vyškově a jinak nejbližší akce, na které budu dělat rap, je v Mercy 19. listopadu, všechny srdečně zvu, takže je to taková kardiopozvánka a budu tam hrát věci z mého EP Rawbíř a já dělám samé dobré koncerty, takže by všichni měli přijít.

 

 

Don Hobliňon :

 

Zahlídla jsem tě freestylovat na letošním kempu, jak jsi byl spokojený s publikem, i tak obecně?

 

Je pravda, že mě tam lidi mohli slyšet, ale byl jsem tam hlavně jako fanoušek, nebylo to organizovaný, nebyl nebyl jsem na žádným line-upu, takže se necítím bejt v pozici posuzovat, jací byli fanoušci, protože zrovna kvůli nim jsem na tuhle akci nejel. Jel jsem tam kvůli tomu, že já jsem fanoušek a že tam vystupovaly třeba kapely, který mě oslovily před několika lety a tentokrát přijely a musím říct, že jsem tam zažil hodně silný zážitky, takže velice oceňuju ročník 2013.

 

A kdo konkrétně tě tam nejvíc zaujal, byl to třeba Kendrick Lamar, hlavní headliner Kempu?

 

To určitě ne, nemyslím si, že by rapoval špatně, ale je to rap, kterej mě nenaplňuje. Mě uplně nejvíc poslali na jinej svět Lords of the underground, podobně jako De La Soul nebo Big Daddy Kane, kterej rapuje od roku 1985, což je rok, kdy jsem se narodil, to je pro mě uplně neuvěřitelný. A vidět toho člověka před sebou na stage je pro mě obrovsky silnej pocit.

 

Právě nám Dj pustil něco od Pio Squad, zaregistroval jsi je na Kempu, byl ses na nich podívat?

 

Byl jsem, hráli v hangáru, těšil jsem se na ně, protože jsem je hodně dlouho neslyšel a myslím si, že jim ten hangár jakoby trošičku uškodil. Ten zvuk byl takovej huhlavej, myslím si, že v tom hangáru nejde udělat kvalitní zvuk pro kapelu, zažil jsem tam Freestyle battle, na kterým jsem vystoupil v roce 2007, z pozice vystupujícího to mělo určitý svý kvality, ale jinak ti řeknu, že v hangáru je ta akustika taková, že si to ty lidi moc nevychutnají.

 

Takže ty z pozice interpreta můžeš objektivně říct, že bys radši vystupoval mimo hangár?

 

Ten hangár má tu výhodu, že tam na tebe neprší, když je špatný počasí nebo že tam můžeš pařit, i když na hlavní stage už je to vypnutý. Podle mě hangár je dobrej na tu hudbu, u který není nějakej lyrickej projev, ať už je to zpěv nebo cokoliv. Běž si tam poslechnout drumík, máš super dunivou maštal, ale na lyrický koncerty si myslím, že to není uplně stavěný.

 

Read 6829 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory