sobota, 29 říjen 2011 14:38

Smek, graffiti umělec z Ostravy, přečti si rozhovor Featured

Written by  Ecko

Tento rozhovor doporučuji přečíst především příznivcům kvalitního graffiti umění a dalšího výtvarného a desingérského umění. Pár vět s námi totiž prohodil Jiří Procházka aka Smek, umělec jehož domovinou je Metan City neboli Ostrava. Nejen že se věnuje malbě sprejem, ale i spoustě další výtvarné činnosti. Posuďte sami, že je Smek skutečně kreativní člověk.

Jeho oborem je také malba na plátno nebo dřevotřísku, malba akrylová (zdi interiérů a podobně), dělá i dekorační malbu (vázy, květináče) ale také design bytů nebo grafické zpracování letáků nebo vizitek! To ale není vše, své nabídce má také fotografování (k propagačním účelům) a nově také abstraktní malbu na tělo. Uměleckým činostem se věnuje již přez patnáct let a jeho talent rozhodně nepopřete. Více než zajímavý člověk pro tento rozhovor. Zde ho máte!

 

Ahoj zdravím, pár slov o tvé osobě již padlo v úvodu našeho rozhovoru. Jsou ještě nějaké informace, které bys rád pro začátek o sobě doplnil?
Ahoj myslím si že je to vše :-)

Umělecké činnosti se věnuješ již patnáct let. V jaké době jsi začal malovat? Můžeš čtenářům stručně popsat vývoj tvého působení na graffiti scéně?
Bylo mi asi 13 let, ve škole jsem měl kámoše co pořád mluvil o graffiti a pořád čmáral a sakra šlo mu to / SKEN - R.I.P :-ú / - propadnul jsem tomu taky a byla to rychlá jízda, časáky , fotky, fixy - z ničeho nic jsem se objevil mezi komuinitou, kde mi bylo sakra dobře.Postupem času jsem se dostal mezi jakousi elitu Ostravské scény, ale zapadnout ze sketchema bylo moc najivní, bylo třeba začít trochu tvořit i s barvami. Nebylo to nejhorší, na začátek jsem se dostal k Mikemu, to byl zlom, díky němu jsem byl všude a ukázal mi kde, co, jak, proč za to mu patří velký dík, takže jsem se dostal mezi určitou část lidí a jel jsem si to svoje - Lidi mě poznávali veděli kdo jsem a co dělám.

Graffiti umění je odjakživa úzce spjaté s hip hopovou kulturou. Vnímáš ho nějak víc jako jeden z pěti elementů hip hopu nebo je to pro tebe čistě umělecká záležitost? Popřípadě jaké interprety máš rád?
Bez hip hopu si to nedokážu ani představit, ale poslechnu si i něco jiného :-) Rád si poslechnu - Beastie Boys, Prodigy, N.E.R.D,Talib Kweli, Daft Punk.

Tvá nabídka služeb je velice bohatá. Doufám že se nepletu, když řeknu že tim vydělá na alespoň na základní životní náklady. Jak moc tě dokážou tvé koníčky uživit? Chodíš normálně do práce?
Rád bych řekl že mě to uživí, ale není tomu tak, i když byly časy kdy to šlo samo :-) Chodím normálně do práce a trávím tam dost času. Myslím si že tohle malování musí zůstat koníčkem a zálibou aby se nestalo každodenní rutinou. Tak jak to je, mi to vyhovuje.

Určitě sleduješ dění na českém a slovenské půdě. Můžeš nám doporučit nějaké další talentované writery, o kterých se třebas moc nemluví?
Je jich celkem dost, ale já nejvíc obdivuji Fishe z Ostravy, jak za jeho graffiti, tak za jeho tatoo, tenhle člověk mně inspiroval a inspiruje. Celkovej pohled na dnešní scénu je, že už maluje každej B***c, už to není co to bývalo a nikdy nebude.

Procestoval jsi se sprejem v ruce určitě spoustu měst v České Republice. Můžeš nějak porovnat úroveň a četnost pieců ve tvé domovské Ostravě a dalších velkých městech?
Vyrostl jsem v Ostravě a Ostravský styl jsem si oblíbil, je to jako z polívkou od mámy, celý život jíte jen tu jednu a chutná vám nejvíc :-) Pravda je že v každém městě jsou kvalitní práce, ale hlavním měřítkem beru kvalitu, ne kvantitu ale hlavní města prostě jedou.

Myslíš, že dokážeš vybrat nějakej vrchol své dosavadní výtvarné tvorby? Nejlépe vydražený obraz, lukrativní zakázka na tvojí službu, nějaké prestižní ocenění tvého díla? Zkrátka jaké jsou tvé největší komerční a umělecké úspěchy?
Mým snem bylo dostat se do tv, to se mi podařilo v roce 2007 do pořadu „Bydlení je hra“, byla to dobrá zkušenost a zakázky se potom hrnuly. 2009 jsem uspořádal svojí první výstavu na Slezskoostravském hradě a to beru jako vrchol své dosavadní činnosti, dostal jsem se do podvědomí lidí.

Graffiti jako takové je kromě legálních ploch a podobně trestné, jako poškozování cizího majetku. Nemohu se nezeptat, zdá je tvé konto v trestním rejstříku v tomto směru čisté, a jestli můžeš předhodit nějakou adrenalinovou či jinak zajímavou historku z akcí?
:-) Trestní rejstřík je čistý .... Historku mám skvělou z crew, včas jsem odešel, ten zbytek ne .. :-)

Momentálně pracuješ na video shotu tvé tvorby, mimo jiné za podpory DJ Maniaca a Dark One shopu. Přiblížíš nám o co konkrétněji půjde?
Video shoty dělám často, je to lepší prezentace než listovat v hromadě fotek. Každy rok vyjde kolekce obrazu a graffiti, tato si myslím že bude nejzajímavější + že mně podpoří kolegové a kamarádi, zdravím CHEB .Dj Maniac dodá hudbu a Dark One shop se postará o prezentace na webech a reklamu stejně jako vy :-) Bude to první větší spolupráce, hlavně prezentovat jeden druhého .

Na tvém FB profilu máš zmínku, že první kousky k nové kolekci jsou hotové. Na co se můžem konkrétně v tomto případě tešit? O jakou kolekci se tu jedná?
Ano, nová kolekce jede na plné obrátky, video bude brzy a pár obrazu je hotovo, Kolekce se bude jmenovat CHESS 2012. Těšit se můžete na zajímavé spojení šachu a graffiti celý rok se tomu budu věnovat i na legálech.

Své umění prezentuješ na různých výstavách. Jak hodnotíš zájem návštěvníků těch výstav o to co děláš? Máš přehled o tom jakou skupinu lidí tvá tvorba nejvíce zajímá a oslovuje?
Prozatím vždy reagovali kladně a podporujou mně, je to trochu něco jineho než na co jsou lidé zvyklí, možná to je ten důvod. Skupinu lidí ani nemám, líbí se i starším lidem, ale pravdou je že mladí převažujou :-) Jde o to že když se někdo rozhodne pro mou tvorbu, má vlastně komplexní řešení od pověšení obrazu, až po doladení designu doma.

V oběhu je spousta filmů, videí, dokumentů a jiných různých publikací s graffiti tématikou. Určitě máš menší či podrobnější přehled. Co říkáš například na knihu In Graffiti We Trust nebo knižní produkt od Bigg Boss 2666 Praha Odyssey ? Sleduješ třeba sérii graffiti videí Quality Control? Máš něco podobného co bys rád doporučil?
Quality Control a dirty handz na to vždy rád kouknu.

Na tvojich fotkách se objevuje spousta různých abstraktních motivů a charakterů. Maluješ také graffiti složené z písmen?
Je to vždy ovlivněno kolekcí pro daný rok, je to vždy tak půl na půl :-)

V současné době je na vzestupu především 3D technologie. Zvládneš pořádnej 3D obraz, kterej přímo vystupuje ze stěny či plátna? Věnuješ se tomuto oboru nějak výrazněji?
Snažím se každému kousku věnovat maximálně, u 3D tvarů je to složitější, chyby jsou hned vidět, pár kousků které stojí za to určitě mám. Z 3D se mi ale lépe pracuje na legálu, než na plátnu.

Závěrem ti děkuju za tvůj čas a zapálení pro skutečné umění. Máš něco na srdci co chceš vzkázat čtenářům beatlife.cz a například začínajícím writerům, kteří třebas ještě pořádně neví za jakej konec tento element uchopit?
Také díky i Vám, za to co děláte a jak to děláte, Beatlife je aktualní a necenzurovaný web plný hudby, který doporučuji. Dělejte si co chcete, ale než to uděláte, promyslete to a dělejte to pořádně :-) SMEK

 

Oficiální web :
http://www.smek.iprostor.cz

 

 

přečteno: {hits}1046{/hits} krát

Read 6158 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory