úterý, 10 červenec 2012 18:07

Rozhovor: Stewe Featured

Written by  D-Toc

Pokuď se řekne Stewe, tak pro mnoho lidí je to známé jméno. Bavíme se o MCm? Bavíme se o producentovi? Bavíme se o vlastníkovi Unbeatable Records? Na všechny tři otázky můžeme říct ano, ale pokuď chcete vědět víc, tak čtěte!

Zdravím, díky že sis pro nás udělal čas. Určitě tě mnoho lidí zná, ale přesto se tě zeptáme: kdo jsi, co děláš, odkud tě můžeme znát?
Ahoj, říkám si Stewe a znát mě můžete tak trochu odevšad :D Někdo mě zná, jako sólo rapera nebo člena skupiny Unbeatable 2ojka, někdo spíš jako producenta, někdo jako zvukaře a pár lidí možná jen z některých vtipných videí, které dělám s kolegou Blaaazinem. Jsem tak trochu všechno - v posledních letech, kdy provozuju nahrávání a mix/mastering ve svém nahrávacím studiu Unbeatable records se věnuju spíš té zvukařině a produkci, takže je mě vidět většinou na podkladech a v děkovačkách na bookletech jiných raperů a co se repu týče, makám teď na několika albech najednou a ven dávám v podstatě pouze singly v podobě featů.

Tomu se říká vytíženost! A jak dlouho tohle všechno děláš? Dá se to stíhat?
Na to, zda se to dá stíhat se mě ptá hodně lidí a občas se ptám i já sám sebe :D Co se nahrávání a mix/masteringu ve studiu týče, ze začátku, v roce 2009, jsem zákazníky musel hodně shánět sám, dneska je spíš nestíhám odhánět :D Je toho opravdu hodně a kolikrát ani nespím a celou noc sedím u mixů. S produkcí je to podobné, ze začátku se moc nevedlo, dnes je o moje instrumentály poměrně zájem, takže už ty lidi musím dost selektovat a spíš si vybírám, s kým budu spolupracovat. Šanci ale dávám téměř každému, kdo si jí zaslouží Co se repu týče, ten dělám už přes 6 let, ale teprve od založení Unbeatable 2ojky v roce 2008 to stojí za poslech. Tehdy začali první koncerty, dobré spolupráce, alba a spousta dalších věcí.

Jak už si řekl, máš své nahrávací studio Unbeatable Records... Kdo ho například ze známějších jmen využil nebo jeho (a tvých) služeb využívá?
Ze známějších lidí bych zmínil asi MalýhoMana, kterej u mě nahrál svoje první album Indigový chlapec, na kterém jsem mu produkoval dvě věci, Sobotní delirium a Zraju jako víno s Jayem Dieselem. V současnosti u mě nahrává i svou druhou desku Egotrip. Dále u mě nahrála svojí desku Za hranicí lidskosti velice kvalitní hororcorova skupina Terror crew. Ta měla na spolupracích i známého Řezníka a Desada a ti svoje sloky taky nahrál u mě. V roce 2010 u mě byli v rámci akce Street art ranvej Rocksteady z Altanty v USA a Rodstar z Francie, s kterými jsme nahráli i pecku na naše tehdejší album Jde to z nás. Najdete ji pod názvem No stress (prod. Stewe). Další kvalitní spolupráci v poslední době rozjíždím se zpěvačkou Julií McCallion z Německa a už dlouhodobě spolupracuji se zpěvačkou Barborou Kortusovou z Prahy. Obě jsou velice talentované, ale zatím ne moc známé. Jinak tu nahrávají spíše méně známí rapeři a zpěvačky. Hodně ke mně chodí hlavně úplní začátečníci, kterým s tvorbou pomáhám.

Měl si už s někým během své kariéry problém? (Spolupráce na tracku, produkce tracku, co se týkalo nahrávání u tebe...)
Bohužel se už pár problémů vyskytlo, lidi mě nepřestávají překvapovat. Zrovna poslední měsíc jsem řešil takový problém s jedním začínajícím interpretem z Prahy, jehož nebudu jmenovat. Ten člověk se nějakým způsobem dostal k mému instrumentálu a napsal mi, že by ho chtěl použít. Odmítl jsem, jelikož jsem s ním měl špatné zkušenosti už z minulosti, ale on se rozhodl, že ho použije i přesto a že mě navíc neuveřejní jako producenta. Vyřešil jsem to tak, že jsem dal instrumentál volně ke stažení a udělal jsem na něj soutěž o nejlepší letní písničku. Předpokládám, že tento člověk a jeho kumpáni teď na moje jméno nejspíš šíří po Praze pomluvy, ale nic si z toho nedělám. Lidi, co mě znají, ví, jakej jsem a lidi, co mají mozek, si pomluvy ověří, než jim uvěří. Krom tohoto incidentu jsem v podstatě s každým zadobře a s většinou lidí se mi spolupracuje vážně skvěle.

Poslední projekt co vylezl/vyleze z UNBR, co bychom měli slyšet?
Poslední věc, která sice vznikla dost ve spěchu, ale která je zatím na vrcholu naší práce v Unbeatable Records a Graphics, je deska od Ejaye – The Ejaytime, určitě jí můžu doporučit! Co a kdy vyleze od jiných interpretů, to je ve hvězdách – v současnosti je tu rozdělaných asi 10 desek. Co se mě a mých projektů týče – mám jich rozdělaných požehnaně a určitě se je na co těšit: O prázdninách, doufám, konečně vyjde deska Originál, kterou děláme společně s Barčou Kortusovou a litoměřickou skupinou Dual Story Boyz už přes rok. Na tuhle desku se hodně těším, bude strašně různorodá a originální. Bude v sestavě 4 rapeři (já, Blaaazin, Keyn a Rady) a 2 zpěváci (B. Kortusová a Hony), žádní hosté, povětšinou moje hudba. Venku je z této desky zatím singl Naše město, na YouTube si můžete prohlédnout klip. Další věc v pořadí bude pravděpodobně deska, kterou dělám už dva roky s raperem Zerem z Rakovníka - tam uslyšíte pouze mojí hudbu, můj a Zerův rep a asi 4 hosty. Zero také v brzké době vydá svoje sólové EP, které bude taky kompletně s mojí hudbou – to budou vlastně i moje první dvě producentské desky. K těmto projektům zatím singly nevyšly. Dál nahrávám desku se skvělým raperem a producentem, který si říká Cody Seven – podklady budou společná práce a na mikrofonu budeme asi pouze my dva. S Codym se mi výborně spolupracuje, každej trek - instrumentál, text i samotná nahrávka vzniká vlastně spontánně ve studiu během několika hodin, výborně se doplňujeme a výsledek podle toho taky vypadá. Brzy vyjde určitě nějaký singl. No a konečně jsme taky začali pracovat s Blaaazinem na albu Unbeatable 2ojky, protože naše poslední deska je z 08/2010 a poslední singl z 02/2011 a to je trochu smutné. Desku hodláme udělat maximálně originální, vtipnou i vážnou a takovou, aby si v tom každej našel svoje. Brzy se taky chystáme na náš první klip, vše je v podstatě domluvené a myslím, že to bude stát za to. Samozřejmě teď taky chystám vydat pár singlů, některé s klipem, ty nejbližší budou featuringy s Lájošem, Blazem nebo Tariqem. No, myslím, že mojí tvorby si lidi ještě chvíli užjou :D

Contest? O co jde?
Takže jak už jsem říkal, jedná se o beat, který mi byl ukraden a který jsem posléze zveřejnil pro všechny a udělal z něj contest, abych zlodějovi nenechal exkluzivitu. Na YouTube tento beat můžete najít pod názvem Cody Seven & Stewe – Summer Time Contest – v popisu videa pak naleznete vše od události, přes pravidla až po samotný link ke stažení beatu. Zúčastnit se může každý, soutěž bude probíhat až do 30. července, vítěz získá nějaké to free nahrávání u nás ve studiu + cenu od Unbe Clothing.

A co nějaká poslední akce, nebyla to akce v XT3?
To byla hezká akce. Musím pochválit mého kamaráda Andreje Martirosyana (někdo ho možná zná přes nick, pod kterým rapuje - Nate), kterej celou akci pořádal, dal si s tím práci a myslím, že se mu to povedlo. CD tam pokřtil již zmiňovaný Ejay a taky Poetic s Mysticem a krom nás, jich a Natea, tam vystoupil i Piko Fatal a Johny 94. Super organizace, super vystupující, skvělé promo, jen lidí mohlo přijít víc, ale v Praze se už ničemu nedivím.

Kde tě lidi můžou zastihnout?
Přes prázdniny zatím žádné koncerty naplánované nejsou, pokud se něco naskytne, fans se to určitě dozví na našich fanpages. Tam najdete i veškeré novinky a naše aktivity:
http://www.facebook.com/Stewe.UNB
http://www.facebook.com/Unbeatable2ojka
http://www.facebook.com/UnbeatableRecords
http://www.facebook.com/UnbeatableGraphics
pro ty, co nemají facebook:
http://bandzone.cz/mcst3w3
http://bandzone.cz/unb2
http://bandzone.cz/unbr
Jinak mě najdete téměř „24/7/52/365“ ve studiu :D
Pokud by mě někdo mermomocí chtěl vidět jinde než ve studiu nebo na stagi, nikdy se nebráním tomu, jít na pivo :D

Je tu něco, co by si chtěl sdělit posluchačům, fanouškům a čtenářům portálu beatlife.cz?
Mockrát děkuju každýmu, kdo si pustí mojí hudbu, kdo mi napíše chválu i kritiku a kdo příjde na koncert. Taky moc díky všem raperům a zpěvákům, kteří využívají moje studio za loajálnost a šíření tohoto jména dál. Vážím si toho a mám díky tomu chuť dělat dál to, co dělám. Tobě moc díky za rozhovor.

přečteno: {hits}1550{/hits} krát

Read 7309 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory