pondělí, 20 květen 2013 17:37

Rozhovor: Wenet Featured

Written by 

Dnes vám přínášíme rozhovor s Novo-Jičínským Djem a producentem Wenetem. Co nám na sebe prozradí? Rozklikni a čti dál...

Zdravím tě. Nejdřív bych tě rád poprosil, aby ses představil a řekl nám, čemu se věnuješ.
Ahoj, jmenuju se Wenet, jsem DJ a producent. Působím v kopřivnické kapele Banda Rebelia.

Teď bych se tě rád zeptal, jak ses dostal k hip hopu?
K hip hopu jsem se dostal tuším tak, že jsem někdy v roce 2000 dostal od bratrance na kazetě klasiku Wu Tang – 36 Chambers. To byl můj první kontakt s hip hopem (nepočítám-li Chaozz v hitparádě Eso a podobně). Nadchlo mě to natolik, že jsem hltal každou maličkost týkající se rapu a pomalu sbíral nové a nové alba. Mělo to své kouzlo, protože v té době nebyl ještě internet tak dostupný jako dnes, takže se nové céda sháněli různě po kámoších a tak. Řekl bych, že v té době si člověk té hudby vážil víc než dnes, kdy většina stáhne, pochčije a konec...

Kdo je tvůj vzor, kdo tě inspiruje při tvoření?
Vyloženě nějaký svůj vzor nemám. Určitě jsou lidi, které obdivuju, ale neříkal bych jim vzory. A co se týká tvorby, jsem samouk, všechno jsem se naučil sám, takže jediné co mě inspiruje, je sample, který právě najdu.

Popravdě já osobně jsem na tebe narazil až na posledním albu Jayk3ma ale vím, že s ním spolupracuješ už nějakou dobu. Máš s ještě s někým jinou podobnou dlouhodobou práci nebo máš spíš „nárazovky“?
S Jaykem mám asi jedinou takovou dlouhodobější spolupráci. Jsme felláci, známe se dlouho, dlouhou dobu jsme byly sousedi. Byly jsme spolu na dovolené, je to top kámoš, takže ta spolupráce je celkem logická a přirozená. Měl jsem s ním a ještě s dvěma kámošema crew Dva : Dva s kterou jsme vydali 2 EP (2010, 2011). V roce 2008 jsem se ještě ze ¾ podílel beatama na remixovém albu příborského rapera Dodgera (Vagabundos album remix). Jinak to jsou spíš takové nárazovky, ale vesměs pro lidi, které znám. Nerad dávám beaty někomu, o kom nic moc nevím a neznám osobně.

Když ti někdo napíše o beat, vždycky vyhovíš nebo nejdřív poslechneš tvorbu?
Na tohle jsem už trochu odpověděl v předešlé otázce. Neříkám, že to je pravidlem, ale mimo okruh mých známých beaty moc nerozdávám a když už jo, tak mě musí dotyčný interpret něčím zaujmout. Myslím, že mám kolem sebe kvalitní MCs, takže dávat beaty ven mi přijde zbytečné.

Nedávno vyšel track DRF – Možnost ft. Roca, VinnieSmash, na tomhle tracku ses podílel scratchem. Umění scratche strašně cením a rád bych se tě zeptal, po jaký době jsi udělal scratch, který se podle tebe povedl. Myslím si, že je to celkem běh na dlouho trať ne?
Těžko říct po jak dlouhé době. První gramce jsem měl někdy v roce 2003 a od té doby jsem trénoval scratching, ale pak mi trochu jeblo, gramce asi po 3 letech prodal a na DJing se víceméně úplně vysral a věnoval jsem se pouze produkci. Sem tam jsem si zahrál na párty, ale party Djing není to, co mě naplňuje. Jsem radši zavřený u nás ve studiu a trénuju si sám pro sebe a piluju skills. Je to příjemný pocit, když sám víš (a slyšíš), že v tom co děláš, se zlepšuješ. V podstatě až někdy v listopadu 2012 jsem se opět začal naplno věnovat Djingu a scratchingu a od té doby se taky snažím začleňovat skreče do mých beatů, popřípadě do společných skladeb s Rebelií.

Na tvým FB profilu máš celkem dost remixů a instrumentálek. Chystáš teď nějaký projekt?
Projekt nechystám žádný. Já radši dám ten beat nebo remix jen tak mezi lidi, než abych si ho schovával v šuplíku na nějaký projekt, který by pak třeba ve finále nemusel ani vyjít. Neříkám, že do budoucna plány nemám, ale to jsou spíš takové vyhlídky, které se mohou naplnit třeba až za rok, za dva.

Předtím, než vzniknul tenhle rozhovor tak jsi mi v emailu psal, že jedeš na akci do Brna. Takže bych se tě rád zeptal, jak dlouho už objíždíš různé akce? A jaký to bylo v Brně?
Akce objíždím asi od roku 2006. S Jaykem a Dva : Dvojkou mám za sebou celkem dost koncertů v rámci celé republiky. Navštívil jsem díky rapu dost měst. V Brně bylo fajně. Jel jsem tam podpořit felláky z OP Crew, kteří v Brně křtili desku, takže akci v Brně jsem bral spíš jako takovou „rodinnou“ akci se známýma. Zdravím Odry!

Kde tě budou moci lidi slyšet live příště?
V nejbližší době mě lidi můžou slyšet na dvou lokálních akcích v Kopřivnici a na párty v klubu Stoun ve Frýdku-Místku, kde bude hrát Rebelia před Strapem. Všechny tři akce se konají o červnových víkendech.

Teď bych se tě rád už ptal na věci okolo hudby obecně. Co rád posloucháš?
Poslouchám vesměs cokoliv, co mě dokáže zaujmout, nemám vyloženě vyhraněný styl. Díky tomu, že beaty sampluju, tak mám celkem široký rozhled v hudbě jako takové. Pokud se ptáš pouze na rap, tak si nejradši jedu satrý 90s boom bap a dnešní US underground. Pro příklad, v těchto dnech mi hraje ve sluchátkách R.A. The Rugged Man, Lord Lhus vs. Al’Tarba, Reks, 1982, Krumb Snatcha, The Left, Apollo Brown...

Otázka, kterou si prostě nemůžu odpustit. Co si myslíš o zdejší scéně?
O zdejší scéně si moc nemyslím. Moc to nesleduju. Je tu pár jmen, které za něco stojí (Gramo Rokkaz, Krucifix, Vecko, Ty Nikdy), ale jinak to jde mimo mě.

Zeptám se tě na 3 top alba podle tebe?
Notorious B.I.G. – Ready to die, Nas – Illmatic, Sean Price – Monkey Barz

Už jsem sice zmiňoval tvůj FB profil, ale kde tě ještě můžou lidi najít?
Maximálně tak na www.bandzone.cz/wenet ale tam už moc věcí nedávám, spíše věc nahodím na youtube a prezentuji ji skrz můj FB profil

Díky ti za tvůj čas a tvoje odpovědi. Nakonec bych ti rád dal prostor, sdělit něco tvým fanouškům.
Chtěl bych pozdravit a poděkovat všem lidem, kteří si někdy našli cestu k mojí hudbě a oblíbili si ji. Zdravím Rebelii a všechny moje psi.

 

 



 

 

 

 

přečteno: {hits}2002{/hits} krát

Read 5623 times
Malup

-  Jsem redaktorem na Beatlife.cz od Ledna 2013

- Poslouchám CZ/SK i zahraniční scény USA, UK. Bohužel angličtinu teprve doháním, a proto se soustředím na články spíše o naší scéně.

- Jestli je něco, co si můžu vyhradit jako "svojí" práci, jsou to rozhovory a recenze.

- Občasně stačím napsat bleskovku (pokud mě někdo z redakce nepředběhne) a nebo se snažím informovat o muzice, která je super ale moc u nás nefrčí - Viz. Zapomenutá anglie

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory