sobota, 14 červenec 2012 14:57

Workout aneb Calisthenetics (kalestenika), fitness z ulice Featured

Written by  Michals

První dochovaný písemný důkaz o kalestenice pochází z dob starověkého Řecka. Tento druh cvičení využívali vojáci Sparty, aby se tak připravili na bitvu u Thermopylu proti Peršanům. Kalestenika má také kořeny v Řecko-Římské gymnastice. Největší rozmach zažila kalestenika v 90 letech v ulicích New Yorku. Skupiny sociálně slabších občanů, kteří neměli peníze na drahé posilovny, začali využívat venkovní hřiště k posilování.

Takto začínal i Hassan Yasin, zakladatel nejstarší skupiny zabývající se kalestenikou v New Yorském Harlemu. Chodil takto cvičit pravidelně do místního parku, kde si jej všimlo několik mladých lidí. Nějakou dobu Hassana pozorovali a pak ho požádali, aby jim vysvětlil svou techniku cviků. O několik týdnů později měl již Hassan mnoho následovníků.

Během 5 let se skupině Bartendaz podařilo uspořádat mnoho workshopů pro studenty, výsledkem tohoto snažení nebylo pouze zvýšení fyzické síly u studentů, ale změna k zdravějšímu životnímu stylu. Vzhledem k lokaci ve které skupina Bartendaz trénovala, Bronx, Brooklyn, Harlem, byli pevně spjati s Hip Hopovou kulturou. Později začali vznikat další skupiny stejného zaměření jako jsou: B-Xtreme, Barstarrz, Beast Mode, Team Wingate atd. Nesmíme opomenout snad největší hvězdu tohoto druhu posilování, Hannibal for King. Právě díky videím, umístěných na YouTube, oslovil nespočet lidí a rozšířil se i mimo území USA. Hannibala tak měli možnost sledovat i mnozí Evropané, jako například Denis Minin z Ukrajiny, která momentálně zažívá velký vzestup tohoto posilování.

Z YouTube se nechali inspirovat i jedni ze zakladatelů týmu Workout Brno, kdy během dvou let poznali několik lidí se stejným zájmem a založili s nimi právě zmiňovaný tým. Workout Brno byl oficiálně zapsán jako sportovní klub 15. 5. 2012.
Momentálně se WB skládá z 15 aktivních členů, kteří se účastní pravidelných tréninků. WB se také účastnil slavnostního otevření sportovního areálu Kolečko na ulici Herčíkova, v Brně Králově poli jehož součástí je i fitness park. V tomto parku se pořádá jednou týdně trénink pro širokou veřejnost, na který může přijít každý kdo má zájem udělat něco pro své zdraví a tělo.
Již brzy chystá WB své první video, workshopy a několik vystoupení, určitě je na co se těšit.

Využíjte tréninkového dnu pro veřejnost, kde si s vámi WB tým zatrénuje a rádi vám poradí.

Facebook stránka: http://www.facebook.com/WorkoutBrno
Oficiální web: http://www.workoutbrno.cz/

 






 

přečteno: {hits}1551{/hits} krát

Read 9767 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory