středa, 22 červen 2011 11:59

Co to vlastně je FMX? Featured

Written by  Kvochys

Po předchodzím článku jsem se rozhodl vám příblížit co to vlastně FMX je. Tato novodobá motocyklová disciplína vznikla při motokrosových závodech. V dnešní době je divácky velmi oblíbená. Jezdci předvádějí nejrůznější a velmi nebezpečné triky ve velké výšce na upravených motokrosových strojích.

Původ této disciplíny je ve spojených státech, kde se v polovině 80 let během superkrosových závodů začaly objevovat první pokusy. V devadesátých letech začali jezdci vytvářet jednotlivé triky a poté je pojmenovávat.

 

 

 

Průkopníky tohoto nového sportu byli jezdci SoCals Mike Metzger, Jeremy McGrath a Mad Mike Jones. První oficiální FMX (freestyle motocross) závody se konaly v americkém Castaic Lake v roce 1996. Prvním světovým šampionem se pak stal devatenáctiletý Španěl Edgar Torronteras. O dva roky později je založena mezinárodní asociace freestyle motocrossu pod zkratkou IFMA. Nyní je asi nejznámější FMX rider Travis Pastrana nesoucí známé číslo 199. Jako první na světě dokázal skočit double backflip (dvojité salto vzad). Udává styl FMX a ostatní se od něj učí. Mezi jeho nejšílenější kousky z poslední doby patří skok s autem přes vodu v délce 82 metrů. V Čr jsou nejznámější tito jezdci : Petr Kuchař,Petr Pilát,Libor Podmol( vítěz světového poháru),Ondřej Záruba a 11 letý Matěj Česák. Naši jezdci patří ke světové špičce.

 



přečteno: {hits}831{/hits} krát
Read 4850 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory