pátek, 14 říjen 2011 08:25

Jak na Landing Page pro svojí stránku na Facebooku - díl 2. Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Zdravím z druhého dílu stručného tutoriálu k tvorbě Facebook Landing Page pro vaše fanouškovské stránky. V této kuchařce si shrneme jak do své nové facebookové Landing page vložit nějaké obrázky, které by po kliknutí nasměrovali návštěvníka na jinou stránku...

Vzhledem k tomu, že u lidí produkující nějaké multimediální hodnoty předpokládám trochu počítačové gramotnosti a vlastní ( i třeba freehostingově řešené) webové stránky, tak nebudu zabíhat do přílišných podrobností a vysvětlovat úplné základy práce s html kódem.

V dnešním tutoriálu si ukážeme pár příkladů html kódů v praxi. Samotnou tvorbu obrázků jako takových si necháme na jindy a budeme pokračovat s předpokladem, že už nějakou grafiku připravenou máte…

Jak vůbec nainstalovat a připravit si aplikaci zajišťující chod Landing Page jsme si ukázali v našem minulém tutoriálu. Pakliže jste minulou kuchařku nečetli, je nejvyšší čas učinit tak nyní…

První věcí, která je nezbytná, je vědět, co vůbec na tu svojí uvítací stránku chceme. Pro naší názornou ukázku základního použití Landing page, tedy budeme chtít jenom zobrazit nějakej obrázek…

Maximální vhodnou šířkou obrázku je hodnota kolem 520 pixelů, proto doporučuji vytvářet obrázek maximálně o této šířce. Vložení libovolně velikého obrázku a „dodatečné“ nastavení rozměrů klasicky pomocí html je sice pochopitelně možné, ale jakékoliv takové zmenšování a zvětšování může mít na vkládaný obrázek negativní vliv. Může například nastat rozostření nebo jiná deformace a proto je nejvhodnější, když vkládáte obrázek v jeho reálných rozměrech, se kterými dodatečně nijak nemanipulujete.

Teď se nám nabízí možnost otázky… jak já tam ten obrázek ale dostanu? Odpovědí je „nijak“ Do Facebookové aplikace zobrazující vlastní html kód nijak přímo obrázek fyzicky nevložíte, nenahrajete, neuploadujete… je tedy nutné využít například vaší webové stránky a její hosting použít jakožto úložiště dat, které chcete zobrazovat na Facebookové Landing Page…

Facebookové aplikace pro Landing Page umožňují pouze zobrazování vámi definovaného obsahu. Ovšem neumožňují tento obsah reálně do Facebooku uložit. Facebooková aplikace umožňující definování vlastního html kódu je taková prázdná stránka papíru. Barvičky, kterými tenhle čistej papír pokreslíte však už musíte mít svoje vlastní.

Jakmile máte hotový obrázek, který byste na své Landing Page rádi zobrazovali – uploadujte si ho na nějaké svoje ftp odkud bude veřejně přístupný. Jeho fyzická adresa pak bude ve tvaru podobném příkladu: http://www.vašedoména.tld/obrázek.png.

Když si tuto cestu (adresu) zadáte do svého internetového prohlížeče (Firefox Mozilla, Internet Explorer, Google Chrom, Safari..atd…) objeví se vám váš obrázek.

Do aplikace, která vám umožňuje tvorbu vaší vlastní Landing Page ho pak vložíte tak, že si otevřete svojí facebookovou stránku, kliknete na „upravit stránku“. Budete přesměrování na stránku s výběrem, které nastavení vaší stránky chcete upravit. Tentokrát chceme upravovat naší aplikaci MyTab, takže zvolíme úpravu aplikací. Zde následně klikneme na „přejít do aplikace“ (MyTab) a dostaneme se k textboxu pro vložení vlastního html.

Teď na řadu přichází ty děsivé html kódy. Obrázek, který už máte uploadovaný na vašem serveru vložíte jednoduchým kódem:

<img src="http://www.vašedoména.tld/obrázek.png" alt="alternativní popis obrázku">

Tímto základním kódem dostanete obrázek do vaší Landing Page. Jenomže obrázek tam bude jenom tak… existovat. Nebude nic dělat, bude se pouze zobrazovat a jediné co s ním dál můžete dělat přímo vy nebo vaši fanoušci bude to, že se na něj budete moci koukat. Možná že by proto bylo lepší, kdyby obrázek reagoval na kliknutí, po kterém by uživatele poslal na nějakou jinou, interaktivní stránku s dalšími informacemi.

K tomuto účelu musíme kód vložit jiný, ideálně:

<a href="http://www.cílovástránka.tld"><img src="/ http://www.vašedoména.tld/obrázek.png " alt="alternativní popis obrázku"></a>

Tímto kódem totiž z obyčejného obrázku uděláme klasický webový odkaz, na který když klikneme tak nás přesměruje jinam. Kam jinam už je na vás. Může to být vaše webová stránka nebo třeba jiná podstránka vaší facebookové stránky – zeď, galerie obrázku / fotek nebo třeba informace.

V tomto případě – kdy chcete návštěvníka nasměrovat na nějakou jinou podstránku Facebooku, nejdřív potřebujete znát její adresu. Kdybyste použili adresu, kterou vidíte v adresním řádku svého webového prohlížeče – není 100% jistota, toho, že aktuálně zobrazená adresa bude korektní pro vaše potřeby použití. Proto doporučuji, abyste při definování adres odkazu pro podstránky vaší facebookové stránky použili primitivní trik.

Když budete mít svojí stránku v prohlížeči zobrazenou, tak po levé straně budete mít nabídku obsahující odkazy typu „Zeď, skryté příspěvky, informace, aktivita přátel, fotky, diskuze…atd“. klikněte tedy pravým tlačítkem na vybraný odkaz, na který chcete mířit vaším obrázkem z Landing Page. Zobrazí se vám klasická kontextová nabídka ve které klikněte na „kopírovat adresu odkazu“. Tím se Vám do paměťové schránky zkopíruje odkaz, který potřebujete ve správném tvaru a podobě.

(v případě odkazu mířícího na zeď by měl jeho tvar vypadat nějak do stylu: http://www.facebook.com/[vase_stranka]?sk=wall,
v případě odkazu na informace by měl tvar odkazu vypadat nějak:
http://www.facebook.com/[vase_stranka]??sk=info
a odkaz na fotky by měl vypadat takhle
http://www.facebook.com/[vase_stranka]??sk=photos.)

 


přečteno: {hits}1006{/hits} krát

Read 4918 times Last modified on středa, 19 červen 2013 17:33
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory