sobota, 08 říjen 2011 00:00

Hello, my label is.... Bad Boy Entertaiment Featured

Written by  Ecko

http://beatlife.cz/images/stories/obrazky_k_clankum/HIP-HOP-LOGO-20.pngNahrávací společnost nechal vzniknout v roce 1993 raper a business man Sean P.Diddy Combs. Stalo se tomu po té, co dostal padáka od Uptown Records. První vlaštovka, která vyletěla na scénu pod touto gramofirmou byl single Flava in Ya Ear od Craig Macka, kterej zaznamenal velikej úspěch a dnes už je považován za klasiku. Nedlouho na to, v roce 1994 představuje světu pod Bad Boy Ent.

Své debutové album Project: Funk Da World, které v prodejnosti dásáhlo na zlato. Ve stejné době P.Diddy upsal pro svůj label mladého hladového rapera se jménem The Notorious BIG. A právě toto byla trefa do černého, protože právě Biggie Smalls vynesl logo Bad Boy Records na vrchol zájmu. Debut Ready to Die spatřil světlo světa v září toho samého roku.

Nejen že se hudební kritici předháněli, kdo mladému talentu složí větší poklonu nad jeho dílem, ale CD se prodávalo jak na běžícím pásu, proto netrvalo dlouho a album získalo 4x platinu. Ready to Die doslova přetékalo nadupanou rapovou muzikou plnou pouličních příběhů, opravdu mi nezkoušejte tvrdit, že neznáte klasické věci jako Juicy, Everyday Struggle, Big Poppa, Unbelievable nebo Gimme The Loot.

Toto album právem patří do zlatého fondu rapové muziky. Následující rok, 1995 přinesl album Faith. Znalci už jistě ví, že jde o první album, které má na svědomí RnB zpěvačka Faith Evans (v této době manželka Notoriouse BIG). I tento počin zaznamenal velice slušné prodeje... Nedlouho po té se rozhořela legendární válka mezi východním a západním pobřežím a silně zasáhla do vývoje nejen Puffyho vydavatelství.

V podstatě šlo ale především o spor Bad Boys labelu na jedné straně a nahrávací firmou Death Row Records, sídlem v Los Angeles na straně druhé. Spor má údajně kořeny hlouběji do minulosti, ale na veřejnosti se o něm začíná mluvit spíše až po upsání 2Paca na Death Row. Spouštěcím mechanismem se stala střelba a loupež dvou neznámých mužů v budově nahrávacího studia na Manhattanu namířená právě proti 2Pacovi.

Došlo k tomu v listopadu 1994. Ten jako strůjce přepadení označil právě partu okolo Puff Diddyho a The Notorious BIG. Olej do ohně vyhroceného beefu se stala v roce 96 nahrávka Hit Em Up, ve které si Tupac Shakur bere nevybíravě na mušku Biggieho, Puffa a vůbec celé Bad Boy a ale i několik dalších známých raperů a crew. BIG pustil ven skladbu Who Shot Ya?, která platí za jakousi odpověď na zmíněnej diss track.

Píše se rok 1996 a Tupac zastřelen z projíždějícího auta. Bohužel se ale nejednalo o poslední údajnou obět tohoto diskutovaného beefu. V březnu následujícího roku obletěla svět smutná zpráva o násilné smrti The Notoriouse BIG, ten byl zastřelen krátce před vydáním svého druhého alba. Prodej druhého alba Notoriouse BIG, Life After Death se zastavil až na neuvěřitelné hranici deseti milionů prodaných kusů ve státech a přinesl světu nejeden hit, nejznámější jsou asi Mo Money, Mo Problém nebo Hypnotize s hostující Lil Kim.

Téhož roku, po smrti BIG započal také práce na své první sólové desce sám velký Puff Diddy. Ta dorazila k uším natěšených posluchačů ještě roku 1997 pod názvem No Way Out. A stala se jak jinak než platinová a to dokonce sedminásobně! Obsahovala také legendární hit I Ill Be Missing You, v něm hostovala Faith Evans a jednalo se o zhudebnělou poctu jejich zesnulému kamarádovi BIG. Hodně silná věc, zaručeně jí znáte..

Dalším nosičem z tohoto plodného roku bylo CD Harlem World, což je první album nedávno upsaného rapera, který si říká Mase. Také ani jeho neminula čtyřnásobná platinová deska. Svou prvotinu se na Bad Boys rozhodlo vidat koncem devadesátých let také věhlasné new yorkské trio LOX, které tvoří dobře známí mcs Styles P, Jadakiss a samozřejmě Sheek Louch. Debut dostala název The Money, Power&Respect. Jak jinak než úspěšné (i když údajně ne tolik jak by se očekávalo). LOX nedlouho na to label opouštějí......

V dalších letech, po přelomu milenia už to ovšem s tímto labelem už není zase tolik slavné. Někteří upsaní interpreti odešli (např. Mase se rozhodnul v té době věnovat víře v boha), prodeje šli dolů. Další léta se nesou ve snaže obnovit zašlej věhlas a miltiplatinové prodeje jak tomu bylo v polovině a ke konci devadesátek.

To ovšem neznamená, že by snad nevycházela nadále kvalitní a žádaná hudební díla. Připomeňme si alespoň některé: Shyne - Shyne(2000), Mase - Welcome Back (2004), Black Rob - The Black Rob Report (2005), druhé album Faith Evans - Keep the Faith (1998), Puff Diddy - Forever (1999) a The Saga Continues (2001), ale také posmrtné Biggieho CD - Born Again (1999), Boyz In The Hood tu pustili ven v červnu 2005 své stejnojmené album. Toť jen ukázka toho, na co můžete ve vašem oblíbeném krámě s hudbou nebo na internetu narazit a v coveru spatřit logo Bad Boy.

Ještě bych ale doplnil, že tata světoznámá gramofirma upsala také několik RnB umělců. Narazit tu můžeš na zpěvačku Casie, Loona, Maria Winanse, skupinu B5 nebo multiplatinové RnB umělce, kvartet 112 pocházející z Atlanty. V roce 2004 vzniknul i Bad Boy South, pod tím natočili svá alba nejen jižanské ikony 8Ball & MJG (Living Legends), ale také Boyz N Da Hood a Young Joc. Ani letošek by se ale nejspíš neměl obejít bez nějakých těch Bad Boy zářezů. Ať už se jedná o chystané Elektro Love od zmiňované umělkyně Cassie, CD rapera Red Café - Above the Clouds a smlouvu podepsal nedávno i minimálně mě neznámý raper z Ohia, Machine Gun Kelly.

Jinak pro zajímavost, v dnešní době běží label jako dceřiná společnost pod Warner Music Group. Bad Boy Entertaiment můžete milovat nebo nenávidět. Jejich věci se vám mohou líbit, stejně tak vám ale mohou lézt krkem. Ať už to máte tak či onak, jedno máte společné. Zásluhu na rozvoji hip hopu jim prostě neupřete, stejně jako to, že patří mezi několik málo společností, které navždy změnili a tolik ovlivnili tvář světového hip hopu.

Slovní spojení Bad Boy se právem zapsalo tučným písmem do rapové historie a minimálně za hudební přínos během 90 let jim patří obrovskej repsekt! Pokud se chcete dozvědět více ze zákulisí, doporučuju shlédnout životem Biggieho Smallse inspirovaný film Notorious. Poutavá podívaná, která vám jistě rozšíří knowledge. Uff, dalo to práci ale Bad Boy Records máme za sebou.

V příštím, třetím díle série My label is... si řekneme něco málo o firmě Death Row, o které již byla okrajově řeč dnes.

 

 

přečteno: {hits}986{/hits} krát

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory