středa, 09 listopad 2011 19:50

Rozhovor: Krouzmen o mixtapu, albu a MadCirkusu Featured

Written by  Ecko

Krouzmen, neříkejte že vám jméno tohoto cílevědomého týpka z Plzně nic neříká. Nejen že je velmi talanetovanej mc ale patří také k nejlepším freestylerům u nás! Na kontě má nejen spoustu vyhraných batllů a freestylových exhibic, ale také čerstvej mixtape, kterej se skládá z vybraných tracků v rozmezí let 2007- 2011. Krom toho také ohlašuje debutové CD, na kterém maká půl na půl s producentem BJayem. Avizované je zhruba na začátek příštího roku.

V současné době objíždí se zvláštním batlle contestem Mad Cirkus republiku v rámci Rytmusovo „Goral Fenomen Tour pod záštitou Mafia Records“. Nepřijde vám to jako ideální čas na to Krouzmena trochu proklepnout v rozhovoru? Mě ano, proto ho zde máte, doufám že vás potěší a navnadí na jeho další tvorbu.

Krouzmen - Mr. Finger mixtape download ( ZDE )

Zdravím tě, v těchto dnech jsi vypustil Mr. Finger mixtape. Vzpomínám si, že jeho originálku jsi sebou měl už na letošním ročníku HHK. Přesto jsi ho dal ke stažení až nyní. Proč ta prodleva ?
Spíš sem to jenom vyzevlil a nakonec, alespoň to bude blíž desce, kterou chystám.

Tracky na mixtapu jsi chronologicky seřadil od nejstarších po nové (2007-2011). Vzestupnou kvalitu určitě nejde popřít.Proč ale na tapu chybí například pecka „Síla odhodlání“ ? Je sice staršího data, přesto podle mě jeden z tvých nejlepších kousků? Jsou i nějaké další nahrané věci, co ti leží v šuplíku nebo je tohle drtivá většina toho cos dosud nahrál?
„Síla odhodlání“ už na mě byla moc stará :) Jak se člověk vyvíjí, tak čím starší věc tím víc smrdí a mě samotnýho třeba na „Síle odhodlání“ už nic nebaví. V šuplíku mi leží, tak stejně věcí jako sem vydal s mixtapem, ale jsou převážně k ničemu, trénuju tak, že dělám freestyle.

Na mixtapu máš více různých hudebních barev a chutí. Album má ale podle mého názoru znít nějak uceleně. Máš na mixtapu Mr. Finger nějakou nahrávku, o které můžeš říct „ano takhle nějak bude znít také chystané album“?
V podstatě ani moc ne. Na albu bude větčinou „chill“ zvuk beatu, jako maj skity tady, nebo možná „Outsider“ s Kenasem & N8. Témata si taky vybírám, aby celá deska měla koncept a chci u většiny tracků, aby měli nějakej děj. Tady jsem nad tím nijak nepřemýšlel.

Nenapadlo tě, umístit na mixtape nějaký povedený freestyle ze studia? Především v USA to přeci není nic neobvyklého. Trefím se, pokud napíšu že freestyle bereš spíš jako čistě pódiovou záležitost?
Rozhodně. Když lidi vidí na živo, jak to před nima vytváříš, komunikuješ s nima, tak to má neuvěřitelněj náboj. Freestyle ze studia, nemá větší cenu než text a to si s tím radši vyhraju. I když jedna sloka freestylu na mixtapu je, zrovna do beatu od Kennyho - „Switch vs bomboklad“.

Na albu makáš společně s producentem a DJ, který si říká BJay. Proč ses rozhodnul pouze pro jednoho producenta?Je to z důvodu, aby deska držela hudebně víc pohromadě nebo si myslíš, že mezi vámi funguje určitá chemie, která povede k nejlepšímu výsledku.
Libí se mi „chill“ zvuk, který vytváří a nejsem v kontaktu s lidma dělajícíma něco podobnýho, co by si s tím sedlo. Navíc je to stejně jeho deska jako moje, tudíž jako já chci mít největší podíl rapově, on chce co nejvíc naprodukovat:)

Album máte v plánu na začátek roku 2012. Určitě už teda máte spoustu věcí hotových. Můžou se vaši posluchači tešit v dohledné době na ochutnávku? Nějakou novinku z disku? Co nám ještě o svém debutu prozradíš?
Máme pár tracků nahráno, ale zatím jenom z domácího studia u feláka Synchra, aby jsme se mohli vůbec podívat jak to zní. Ochutnávky určitě chystám, ale spíš až se bude blížit vydání. Jinak zatím nemáme ani víc jak 50%, ale do konce roku je spousta času.

Počítám, že v těchto dnech je tvojí prioritou práce na albu. Ale co tvůj freestyle? Myslíš, že už jsi dosáhnul nějakého vrcholu, či uspokojivého úspěchu? Elka o tobě dokonce napsal, že si jako jediný v Čechách můžeš říkat freestyler. Nemáš chuť zadiktovat konečně také v úzkém výběru CZ/SK titánů na hlavní stagy Hip Hop Kempu? Občas mi totiž přijde, že vybíraní mcs pro tuto příležitost nedosahují tvých kvalit...
Freestyle dělám pořád - miluju to. Děláme v Plzni freestyle Thursdays, kam se chodí každý týden bavit lidi nad tím co vymýšlíme. Po tom co kluci odešli z battlový scény, tu nezbyl nikdo, kdo by mě jako výzva udržoval ve střehu. Ale teď tu není nikdo koho bych toužil porazit a kdo by mě svojí úrovní hnal dál, i když jsou tu velký talenti, ale pro mě je asi čas jít dál, protože na druhou stranu nechci chodit na battly a začít prohrávat. Co se týče velkých akcí a freestylu, kdyby mě někdo oslovil určitě rád přijdu. Byl jsem třeba se Shomim na exhibici, když tu byl Onyx, teď budu v Plzni dávat exhibici s člověkem z Brooklynu, ale tak všechno je o známých a já nemám ty, co jsou k tomu potřeba.

Zhruba rok jsi studoval ve Skotsku. Podepsalo se to nějak na tvé tvorbě? Ovlivnila tě doba strávená na ostrovech v hudebním cítění, v textech a podobně? Zkoušel jsi v té době sehnat kontakt na nějakou kvalitní mezinárodní spolupráci?
Samozdřejmě, v podstatě od momentu co jsem přijel, jsem hledal lidi se kterými bych tvořil, ale Skotsko je rapově mrtvý. Na druhou stranu jsem si spíš uvědomil hodně věcí jako člověk. Důležitost toho odkud pocházíš, jak to vypádá, když lidi kvůli tvýmu původu koukaj přez prsty na tebe a že svět není a nebude fér. Ale co se týče rapu, tak jsem spíš stagnoval. Přesto se mi po roční pauze hned podařilo vyhrát BN na HHJamu.

Budete k albu chystat nějaký videoklip? V dnešní době už asi nedílná součást proma. Bohužel, přijde mi že poslední dobou lidi berou jako primární měřítko úspěchu právě počet „liků“ na facebooku, sledovanost youtube kanálu nebo počet lidí na jejich vlastní fan page v sociálních sítích. Přitom četnost koncertů nebo kvalita rapu není mnohdy ani z poloviny taková jako úroveň jejich uhlazeného tuctového Full HD videa, máš k tomu co říct? Vidíš to také tak?
Sleduju kolik lidí si pustí moje věci to samozdřejmě, ale jinak pro mě je hudba vášeň a zatím nad ní nepřemýšlím jako na businessem. Kámoš chodí na filmovku v Brně, chce se mnou točit klipy a já se na to v podstatě taky těším, takže určitě chystáme. Jinak českej facebook rap neznám a nesleduju, tak nevím.

Probral bych také aspoň trochu produkci. Můžeš našim čtenářům představit BJaye? Já osobně jsem jeho produkci zaregistroval především ve spojení s Kenasem a N8. Pověz nám například na jakém vybavení vznikají beaty na vaše společné album? Jak na to vlastně jdete? Píšeš spíš podle toho jakej si zrovna vybereš od BJaye beat nebo jdeš raději za ním s dokončeným textem nebo konceptem a vyberete podle toho náležitou instrumentálku?
Bjay je producent hrozně dlouho, pamatuju si když jsem začínal rapovat, tak už hrál na akcích a produkoval třeba pro „Západní Blok“. To, co udělal s Kenasem a Nejtem, je pro mě tady v Plzni jedna z nejlepších prací. Nedávno vydal track s Matt Moerdockem, kde má uplně boží produkci. BJay sampluje, s bráchou přidávaj věci přez klávesy, je super to sledovat. Tracky dělám zásadně až podle instrumentálek, aby se téma shodovalo s atmosférou.

Nahráváš si doma sem tam svůj freestyle kvůli textům? Myslím tím na určité téma, na které píšeš text? Dá se z něho po následném poslechu určitě vybrat kopa hlášek, slovních obratů a podobně nebo ne? A s čím jsi vlastně začal dříve? Freestyle nebo psaní?
Určitě jsem začal freestylem, psal jsem vždycky minimálně oproti hodinám, co jsem profreestyloval. Občas si freestylem zkouším flow, ale málo ho používám pro psaní tracků. Obojí je o něčem jiném a chci, aby texty zněly uceleně a nenásilně. Spíš si freestylem zkouším, jestli mě ten beat bude rapově bavit. Nepochybuji o tom, že po vydání alba budete chtít obejt co nejvíce měst se svojí show.

Nepochybuji o tom, že po vydání alba budete chtít obejt co nejvíce měst se svojí show. Řešili už jste to nějak? Nějakou specialitu? Například živé propojení freestylu a turnablismu? Máš v plánu nějaké koncerty v nejbližší době?
Tahle myšlenka by mě hrozně brala, ale neznám žádnýho turnablistu, kterýmu bych to nabídl, ale pokud máte někdo chuť se domluvit, tak se ozvěte. Jinak chci samozdřejmě koncertovat, co to půjde, nejbližší koncert máme 10.12. v Praze v Popocafepetlu.

Svůj batlle contest Mad Cirkus jsi za krátkou dobu dokázal dostat z ulice až na profesionální Rytmusovo tourné, pořádané Mafia Records. Jak ses k této spolupráci dostal? Zaujal koncept Mad Cirkusu pořadatele natolik, že vám sami nabídli účast těchto batllů na Goral Fenomen Tour?
S Mafia Records jsme spolupracovali už na HHJamu 2011, líbil se jim náš koncept, tak nás k tour přizvali. Neznamená to ale, že jsem na ulici zapoměl, chci určitě s Mad Cirkusem pokračovat pouličně, ale dostat to do podvědomí víc lidí a ty nejlepší zvát do klubů.

Několik zastávek zmiňované tour už jste odjeli. Jaké jsou tvé dosavadní dojmy z průběhu těchto akcí? Zaujal tě některý z účastníků Mad Cirkusu na Goral Fenomen Tour natolik, že sis druhý den vyhledal na internetu jeho tvorbu? Máš někoho takového, kterého našim čtenářům rád doporučíš?
Zatím všechny, co se objevují na MadCirkusu znám rapově z akcí. Dojmy jsou dobré, ale už se stalo, že se v některých městech nikdo nepřihlásil, nebo nakonec prostě nepřijeli, tak jsem dělal sám, klasickou freestylovou show.

Závěrem bych se ještě rád zmínil rádiovou show na www.streetculture.cz, řekneš nám o co se jedná?
Streetculture.cz je projekt několika super kluků, co znám z Prahy z akcí, který mě zvali na battly, pomáhali s MadCirkusem a spolupracujeme čím dál lépe. Co se týče pořadu, tak ten pořad dělám já a Jakub Třešňák, kde mluvíme o battlech, pouštíme novou zahraniční muziku, která vychází a nakonec je vždycky freestylová show, s hosty, které zveme a vážíme si jejich přínosu. Hlavně máme celou dobu srandu a je to taková možnost, udělat si jednou za měsíc hezkej nedělní večer.

Nebudu tě už zdržovat, ať se dočkáme CD co nejdříve. Klasika na konec, chceš něco sám za sebe říct svojim fans a čtenářům Beatlife portálu? Dík za rozhovor a respekt za to co děláš! Máš slovo....
Dělejte, co cejtíte, že máte dělat sledujte co se děje na ulicích a poslouchejte pozorně, ať nám tu roste náročnější publikum. Sledujte mý stránky Facebook.com/Krouzmenofficial, soundcloud.com/Krouzmen , přijdťe 10.12. na akci MadCirkus: Brainstorm vol. 1, čekujte náš pořad a díky za každýho, kdo si to poslechne. Peace

www.soundcloud.com/krouzmen
www.facebook.com/krouzmenofficial



 

 

přečteno: {hits}1071{/hits} krát

Read 4738 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory