pondělí, 13 červen 2016 22:41

James Cole odhalil koncept nové desky Orfeus

Written by  Tz
Orfeus, tak se jmenuje nová deska, jejíž celkový koncept v těchto dnech odhaluje matador českého rapu James Cole. Všimli jste si, že Cole radikálně změnil image? Jeho přístup k životu se odrazil i v konceptu alba, které je na míle daleko od všeho, na co jste u něj byli doposavad zvyklí. Projekt bude hodně vokální, z části anglický a kompletně autorský. První šanci vidět a slyšet nového Jamese Cole budeme mít na akci Noc lovců 27. května na pražské Kolbence.
Pod uměleckými jmény James Cole, Kapitán Láska, Phat nebo John Vegabomb se doposud skrýval student filozofie s vlastním jménem Daniel Ďurech. Pro fanoušky je to ale hlavně rapper, producent, intelektuál, básník nebo překladatel. Nyní přichází s proměnou, kterou byste do studenta fildy tipli asi těžko. James Cole se rozhodl změnit jak po hudební, tak po fyzické stránce. Začal držet tvrdý styl stravování warrior diet a nabírat svaly pod vedením soukromého trenéra.
 
Společně s novou fyzickou schránkou přichází i nové album, které se naprosto odchyluje od jeho předchozí tvorby. Za inspirací se James Cole vydal do Řecka, kde se seznámil s postavou největšího hudebníka řeckých mýtů Orfeem. „Můj Orfeus je temný Orfeus. Je majákem v temnotách, je světlem naděje pro zatracené, je hlasem, který provází nocí. Byl vzkříšen, aby přetrhnul předivo svého osudu a došel vykoupení. Je to posel, který přináší zprávy z lůna bytí a díky tomu žije na rozhraní světů a nepatří do žádného. Žije kvůli tomu, aby zpíval, a jeho život se odehrává pouze v písni,“ říká James Cole. 
 
Jako první singl vybral James Cole song Clive, který vznikl ve spolupráci s Oto Klempířem, a pustit si ho můžete zde. „Vybral jsem tenhle song, protože tematicky probouzí Orfea a jsou v něm obsaženy všechny elementy alba. Najdete v něm rock, industrial i acid, rap i zpěv,“ představuje vizi James Cole. Na orfeovskou mytologii navazuje i obal nového alba. „Po Orfeovi zbyla hlava, která pěje i po smrti. Pluje po řece, po vodě a je zároveň jeho sochou i torzem a přitom nepřestává lovit inspiraci,“ ztotožňuje se raper s antickou legendou.
 
Desce předcházela série šesti videí s názvem Zeus, která provázela procesem vzniku nové desky od momentu zrodu nápadu přes nahrávání až k postprodukci na stránkách Redbull.cz/Zeus. Album vzniklo ve studiu Barrandov Sound Music Studio pod dohledem Rista Sokolovského. Pro pestrost desky si James Cole přizval hosty Vladimíra 518, Jiřího Stivína, Anetu Galisovou a další.
 
Album Orfeus vychází 31. května pod labelem BiggBoss, objednávat můžete už teď na novém webu www.jamescole.cz
Křest proběhne 1. června na Cargo Gallery v Praze. 
Fotografie v tiskové kvalitě zde. Fotokredit: Lukáš Wagneter, Red Bull Media House
 
 
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory