úterý, 13 prosinec 2011 10:48

The Roots - Undun Featured

Written by  MastaKa

http://freetorrentsmd.org/poster_stack/t/1176633.jpg"Undun" není album pro lidi se slabým srdcem, ani pro zaryté fanoušky Hip-Hopu.

Před lety vydala kanadská rocková skupina The Guess Who song jménem “Undun” . Song začíná textem, “She’s come undun / She didn’t know what she was headed for / And when I found what she was headed for / It was too late.” Stejné jméno se čtrnáctým albem The Roots (včetně nedávného vydání Betty Wright: The Movie) je příznačné, vzhledem k tomu jak The Guess Who popsali obraz ženy, která se řítí na dno podobně jako Redford Stephens, frontman prvního koncepčního alba The Roots. Po téměř dvou desetiletích hudby, světových koncertních šňůr a oceněních Grammy dali The Roots dohromady album které nejenom pozvedá Hip-Hop, ale také klade mnohem výš laťku pro všechny kteří si chtějí říkat “Hip-Hopová kapela”....


Je těžké vyzdvihnout konkrétní song z undun protože celé album volně přechází jako jeden dlouhý track. Začíná tam kde končí předchozí příběh (jak dokazuje psychotropní první instrumentálka “Dun”); Redford již dosáhl “bodu zlomu” a zbytek alba se pohybuje proti toku času. Každá skladba je dílkem skládačky která vede k pádu Redforda Stephense na dno. Samozřejmě jsou zde samostatné části - jemně temná “Make My” ukazuje jak Big K.R.I.T. rámuje temné myšlenky texty jako “Addicted to the green / if I don’t ball, I get the shakes.” Již na začátku se dozvídáme jak je Redford svázán s ulicí jak penězi tak drogami. Je to známý koncept pro většinu úspěšných top rapperů, i když jenom pár jich zabrousí do oblasti sebedestrukce tak jako The Roots. Srdceryvné klávesy a cimbál na tracích jako “One Time” (s Phonte) a “Stomp” poskytují hudební pozadí které si dobře rozumí se zprávou jakou chtejí předat. Fanoušci The Roots jistě uvidí mnoho paralel mezi undun a marnotratným členem Malikem B (The Roots na něj již dříve měli narážky v tracku “Water” z alba Phrenology). Také jsou zde podobnosti s Jill Scottiným “Rasool”. Všechny tyhle příběhy se odehrávají kolem Philadelphie, ale své si v nich najde každý.

“Tip the Scale” začíná bezchybným intrem na bicí od ?uestlove, podobným jako v “Silent Treatment” (z alba Do You Want More ?!!!??!) s vítaným komentářem od Dice Raw “A lot of niggas go to prison / how many come out Malcolm X / I know I’m not / Shit, can’t even talk about the rest,” který přjímá roli herce který se právě nachází na počátku potopy. Zbytek alba undun mluví skrze instrumentálky kde se nevinná piána a violy promění do zběsilých bicích, které přejdou do palčivých smyčců, jež naznačují Redfordovu smrt.

Album undun není pro lidi se slabým srdcem, ani pro zaryté fanoušky Hip-Hopu. Tak jako The Roots albem Phrenology dokázali že to stále umí, ukazuje tohle album že to pořád umí. Desetkrát líp. Hodně lidí předpokládalo že mainstreamový úspěch a spojení s Jimmy Fallon dostanou hudbu the roots do nevyhnutelné stagnace. Nemohli se víc zmýlit.

 

 

přečteno: {hits}1128{/hits} krát

 

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory