neděle, 10 listopad 2013 13:29

Martez - příběh beatboxera

Written by 

Stránka Beatlife.cz vám po dlhodobej spolupráci s Martezom prínáša v histórii prvý československý príbeh beatboxera od jeho zrodu až po dnešok.

Ako som už vela krát spomínal Martez je momentálne najproduktívnejším beatboxerom na scéne a projekt jeho životopisu vydáva po dohode taktiež slovenská stránka rap4life.eu


 

 

Martin Studnička aka Martez Beatbox

 

Tento umělec se narodil 21.9 1992 ve městě Kyjov. Že se bude věnovat beatboxu zjistil už ve 13 letech, když mu jeho bratr ukázal, co to vlastně je. Od první chvíle věděl, že to chce zkusit. Začátky měl asi jako každý interpret náročné, ale během roku zvládal první kroky a definitivně zjistil, kudy vede jeho cesta.

 

Od roku 2006 se začal pohybovat na různých undergroundových hiphopových akcích, kde se snaží o propagaci beatboxu . Tento trénink trval asi do roku 2011, kdy potkává SHOPA BEATBOX CREW. S kapelou dál razí cestu beatboxu na nejrůznějších akcích a po roce spolupráce se rozhodují přihlásit do soutěže ČESKOSLOVENSKO MÁ TALENT. Vedli si úspěšně, prošli i předposledním castingem v Nových Zámcích na Slovensku, proklouzli tak do kola konajícího se v brněnském divadle. I zde nadchnou porotu a postupují tak do tzv. velkého třesku, mezi 120 nejlepších a na zámku v Lednici je jim sděleno, že patří mezi 16 vyvolených favoritů. Za úkol dostali celkem beatboxový oříšek. Soupeřili s dalšími třemi skupinami a všichni měli za úkol naučit se během dne stejnou skladbu od Rihanny a s výsledkem předstoupit před porotu. Ta ale nerozhodla v jejich prospěch a tak pro ně účast v soutěži končí. Po Talentu spolu ještě nějakou dobu koncertují, ale v prosinci 2011 se Martez odtrhává a vydává se na sólovou dráhu.

 

 

Píše se stále rok 2012 a Martezovi do cesty přichází slovenský raper Kali a Dj Peter Pann. V listopadu oslovuje agenturu PPa Promotion agenci a na vlastní náklady s nimi vystupuje na koncertu v Breznu. Seznamuje se tam s týmem Kali records a poprvé vystupuje před davem více než tisíce lidí. To ho nakoplo jít dál a 5. prosince vydává svůj první cover beatbox klip na skladbu Hit the road Jack a začíná koncertovat.

 

Nečeká ani 14 dní a pouští ven další cover klip na všem známou skladbu Simon Says od Phara Monche. Následují další a další a v kalendáři mu každý víkend zaplňují místo koncerty. Vzhledem ke spolupráci přidává také věc Ples Prišer, cover na skladbu od Kaliho a Petera Panna. Tu sám Dj podpořil a nahodil klip na jeho vlastní youtube kanál – PETER PANN PRODUCTION. Jméno Martez je týden od týdne známější, začíná koncertovat na velkých stages, kde vystupují i jména jako Majk Spirit, Rytmus, Ego, Dara Rolins, H16, Čistychov, Gramo Rokkaz a mnoho dalších.

 

 

Martez je pozvaný na křest alba Kaliho&Petera Panna - "Kto to povedal", tam jeho cesta nabírá nový směr, když se seznamuje s Michaelem Sabo, moderátorem Europy 2, který mu pomáhá dostat se do Ranní show ZOO. Ve stejný den vychází i video z vysílání, kde se předvádí s „Plesem Prišer“ a jeho popularita se ještě zvyšuje.

 

Stagnace mu nehrozí, pokračuje ve spolupráci s týmem Kali Records, objíždí s nimi koncerty na jejich KALI TOUR a připravuje cover na skladbu „Jediná“ od slovenské formace 4D, a taky „Koniec je nový začiatok“ od Kaliho. Jeho nahrávky vychází z Exile Studia, kde maká s producenty jako Creame a El Murdo, tedy českou pobočkou KALI RECORDS. Potkává kameramana Adamem Špalka a pouští ven beatbox klip „Jediná“ a mnoho dalších. Pokračovali například se skladbou Niggas in Paris od amerického rapera JayZ.

 

 

Martez má od Prosince 2012 odehraných kolem 30 koncertů většinou v rámci Kali tour . Pouští se do spolupráce se slovenským beatboxerem „Orálný Signál“ (hudba Zdola) a spolu s kameramanem Adamem natáčí v Bratislavě videoklip " BEATBOX ŽIJE " Stále si drží tempo, s Kali Recors se dostává do nejúspěšnějšího klubu na Slovensku - MINYSTRY – v Bánské Bytrici a ho také oslovilo rádio Kiss Publikum, z jeho domácího regionu Moravě a do etheru zde odprezentoval svoji beatbox show live.

 

Jeho kariéra nabírá na obrátkách, když se v červnu 2013 zúčastní největšího hiphopového festivalu na Slovensku, HIP HOP ŽIJE FESTIVAL BRATISLAVA. Tam vystupuje asi před 2,5 tisícovým publikem a dostává se na číslo 50 odehraných koncertů během jeho sólové dráhy. Koncem léta se spojil slovenskou organizací RUKA HORE a chystá se vydat další cover, tentokrát na věc „Asi to tak musí byt“ od slovenské formace „Moja reč“. Martez klip nazval „Naděje“ a vydává ho pod záštitou RUKA HORE. Na konci léta se dostává na číslo 85 koncertů a stále cítí chuť posouvat se dál.

 

 

Pouští se do nové spolupráce, a to se začínající zpěvačkou z Uherského Hradiště, kde také on sám momentálně žije. Chystají se spolu nahrát a natočit cover na skladbu „Ty tiež“ od slovenské zpěvačky a Slavice Tiny, opět pod záštitou RUKY HORE. Klip na svojí facebook fanpage podpořila i samotná Tina a Kali&PeterPann. Martez se za krátkou dobu stal nejproduktivnějším CZ a SK beatboxerem. Nově začíná koncertovat i se slovenskou partou 4D a vypracoval se tak na bilanci 100 koncertů za rok. Přes zimu 2013/2014 se chystá makat na jednom z prvních beatboxových albumů v Česku i na Slovensku. Na skladě má spolupráce s Dj Peter Pannem a taky nedávno oslovil undergroundového rapera slovenské scény, Boy Wondera. Domluvená je spolupráce na jeho sólovém albu, takže nezbývá než čekat, kudy povede jeho cesta dál. Každopádně se můžeme těšit na spoustu nových projektů.

 

Na záver by som chcel poďakovať za pomoc Radke bez ktorej by tento článok asi ani nevznikol.

 


 

 

Erick

Vyrastal som zväčša na domácej scéne ktorej sa aktívne venujem,no zaujímam sa tiež o svetovú hudbu,módu,filmy a lifestyle. Za sebou mám rozhovory s Nironicom,Kaidžasom,aktívna spolupráca s OrtoDogz Music a beatboxerom Martezom, zaoberám sa podporou mladých talentov a propagovaním akcií.

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory