pondělí, 13 červen 2011 08:06

DŮLEŽITÁ INFORMACE - 90BPM.SK VS.SOZA -VYJADRENIE Featured

Written by 

Portál 90bpm bol v máji kontaktovaný organizáciou SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský), kde sme boli vyzvaní na podpísanie hromadnej licenčnej zmluvy, na základe dodaného upozornenia na porušovanie autorských práv. Vec sme sa snažili komunikovať priamo s organizáciou, bez emócií a vecne.

Nakoľko však nejasné podmienky zmluvy nám nedovoľujú sa upísať pod niečo, čo je veľmi nepresne špecifikované, zostávame momentálne na bode nula a čo môžme očakávať ďalej, sami nevieme. V jednom z krízových scénarov, ktoré sme komunikovali v rámci tímu, je aj ukončenie prevádzky webu, nakoľko nie sme schopní znášať ďalšie náklady, už tak výrazne dotovaného projektu, akým 90bpm.sk naozaj je.

Za čas strávený komunikáciou so SOZA sme sa snažili hľadať podporné body pre naše ďalšie kroky. Faktom je, že celá záležitosť je veľmi absurdná a nejasná a sami v tejto chvíli nevieme, čo bude nasledovať. SOZA sa jednoznačne snaží naháňať stratené príjmy (v roku 2010 bolo podaných niekoľko trestných oznámení od káblových operátorov, zdroj, Výročná správa za rok 2010, ktorá bola medzičasom stiahnutá), navyše spôsobom, ktorý je veľmi diskutabilný. Dokazuje to reportáž vysielaná na Rádiu FM, ale aj ďalšie pripravované reportáže iných mienkotvorných médií.

Neupierame právo SOZA vyberať poplatky (aj keď je to za propagovanie hudby a umelcov na internete), ale princíp a pravidlá musia byť stanovené jasne a vecne, aby brali ohľad na to, že je rok 2011, rok tabletov, rok smartphonov, televízií s internetom a pod.

Za niekoľko rokov fungovania 90bpm.sk sme priniesli množstvo informácii a materiálov o hudbe, ktorá sa na základe fanúšikovstva dostala z obchodov a koncertov priamo k poslucháčom, čo považujeme za veľmi dôležitý prínos hudbobných webov, nielen pre SOZU (ktorá zo všetkých týchto aktivít získava peniaze), ale aj pre celú hudobnú obec.
Sme fanúšikovia, milujeme hudbu, kupujeme hudbu, chodíme na koncerty.

Ďakujeme za podporu.


Reportáž o kauze SOZA vs. weby na Rádiu FM
SOZAvsYoutube by Rádio_FM

původní zdroj informací: http://www.90bpm.sk/news/8915/78/90bpm-sk-vs-SOZA---vyjadrenie/

 

poznámka (názor) redaktora beatlife.cz:

Ochranný svaz autorských děl je netransparentní (většinou) soukromé uskupení, které žije a parazituje na umělcích stejně tak jako kdokoliv jinej. S tím rozdílem, že oni to dělají pod hlavičkou legality. Reálně je to banda právníků slídící na internetu po čemkoliv a po komkoliv, ze kterého by mohli vycucat nějaký prachy…

Tyhle firmy tvářící se jako nějakej důležitej úřad reálně vydělávají na stíhání a potírání jakékoliv podoby ilegálního šíření autorských práv. Ovšem už se nebavíme pouze o potírání nelegálního sdílení Simpsnů den před jejich premiérou, ale i o běžném užívání internetu a nakládání s informacemi do absurdna.

Je to úplně absurdní – tyhle firmy už totiž nevědí jak by se na autorských právech uživili a tak to zkouší z druhé strany. Pomocí účinného lobby totiž prosadili absurdní zákony, tak aby se jejich práce parazita legalizovala a všeobecně přijímala. To co do nedávna bylo zcela běžné oni dnes postavili mimo zákon.

Pakliže dnes jdou proti webům a blogům na které si umístíte.. umístíme sdílené video… zejtra můžou stíhat Vás, za sdílení nějakýho videa na Vaší Facebookové zdi…Opravdový umělci jsou většinou rádi za to, že se jejich video samovolně šíří. Kdežto právníci sou rádi taky… pro ně je to příležitost k byznysu a novýmu Bávu….

Internet je naše moře!!!… nenechme si ho vzít…

přečteno: {hits}813{/hits} krát

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory