středa, 05 říjen 2011 07:01

Hello, my label is..... volume 1 : Def Jam Featured

Written by  Ecko

http://beatlife.cz/images/stories/obrazky_k_clankum/DEF%20JAM%20LABEL.jpegNahrávací společnosti jsou od nepaměti nedílnou a důležitou součástí hudehího průmyslu. Ať už se jedná o malá nezávislá hudení vydavatelství nebo o celosvětově rozšířené nahrávací společnosti. V naší nové sérii článků bychom vám rádi představili co nejvíce významných labelů, které se věnují především kvalitní hip hopové muzice.

V prvním díle si proklepnem pochopitelně asi nejznámější a nejzásadnější label hip hopové historie. Ti pozornější z vás už jistě tuší, že půjde o nahrávací společnost, která se nosí jméno Def Jam.

Nahrávací společnost založili v New Yorku počátkem osmdesátých let Rick Rubin a Russel Simmons. První z těchto dvou jmenovaných je znám znám také jako velmi zásadní hudební producent, nejen v hip hopovém žánru. Televizní hudební stanicí MTV byl například označen jako nejzásadnější hudební producent za posledních 20 let. Stál například za legendární spoluprácí Run DMC a Aerosmith, kteří spolu natočili slavnou píseň Walk this way, která je považována za jednu z nejlepších kolaborací mezi rapovou a rockovou hudbou.

Produkoval spoustu alb známých interpretů ze všech možných žánrů. Pro nás bych zmínil jen pár nejzásadnějších alb z rapového soudku. LL Cool J - Radio, Licensed to Ill od Beastie Boys nebo Run DMC - Raising Hell, ale podílel se také na albech umělců takového formátu jako je Johny Cash, Red Hot Chili Peppers, Slayer, AC/DC, System Of Down, Justin Timberlake nebo Linkin Park a spoustě dalších..
První nahrávky, které šli pod touto společností do světa byli v roce 1984 hity od LL Cool J - I Need a Beat a pecka od Rock Hard od bílého rapového tria Beastie Boys, obě věci znaznamenali dobré prodeje, proto společnost uzavřela smlouvu s firmou CBS Records (z té se později stala Sony Music Entertainment). Prvním albem vydaném pod Def Jamem se stalo debutové CD LL Cool J - Radio. To se psal rok 1985. Ještě koncem osmdesátých let upsali například dobřé známé politické duo Public Enemy.
Přestože alba od umělců LL Cool J, Public Enemy nebo EPMD měli multiplatinové prodeje, dostala se firma Def Jam do finančních problémů. Problém vyřešila firma PolyGram ( dneší Universal) , která odkoupila v roce 1994 od Sony 50 % podíl v této společnosti. Krátce na to u nich vydal své klasické g funk album Warren G ( nevlastní bratr Dr.Dre), které se jmenovalo Regulate... G Funk Era a stalo se také 3x platinové.
V roce 1997 pustila do světa pod Def Jam Recording ven své velmi úspěšné album Ill Na Na známá raperka Foxy Brown. V tomto roce také podepsal kolos Def Jam distribuční smlouvu se společností Damona Dashe, Roc-A-Fella Records. Zmínil bych také to, že na začátku devadesátých let vznikla tzv. Rush Associated Labels, což znamenali další přidružené společnosti Def Jam. Ta byla právě koncem devadesátých let přejmenována na Def Jam Music Group. Def Jam Music Group postupně přešla pod Universal, která ho spolčila s Island Recorda a vznikla The Island Def Jam Music Group. I přesto ale obě společnostu fungovali i nadále odděleně.
V roce 1999 vznikla také dceřiná společnost Def Soul Records, která se věnovala především nadaným rnb umělcům.

Historii tohoto labelu máme stručně zmáknutou. Jistě vás ale bude zajímat hlavně také seznam upsaných umělců, kteří za bezmála třicetiletou historii této společnosti prodávali svá díla s logem Def Jam. Předem upozorňuji, že seznam je skutečně obsáhlí a proto jsem se pokusil vybrat pouze nejzajímavější z nich:

Beastie Boys, Joe Budden, Cam'ron, Def Sqad, Fabolous, Foxy Brown, EPMD, Freeway, Ghostface Killah, Jadakiss, Jay Z, Kanye West, The Lox, Method Man, Nas, Onyx, Redman, The Roots, WC, Warren G, Young Jeezy, Public Enemy, Ja Rule, DMX, Capone-N-Noreaga, LL Cool J, 3rd Bass, DJ Clue, DJ Green Lantern, The Diplomats , N.O.R.E , Slick Rick, Benie Siegel, Scarface, Lady Sovereign, Rick Ross, Ludacris, Memphis Bleek, Erik Sermon, Juelz Santana,Young Jeezy, Ace Hood, Sheek Louch a mnoho dalších zvučných jmen. Úctihodný seznam....

Pokud máte raději RnB, budou vás spíše zajímat tito slavní umělci: Ashanti, Rihana, Ne-Yo, Christina Milian, Bobby Valentino atd....

Hudba, ačkoliv je pořád hlavním obchodním a uměleckým artiklem Def Jamu, není zdaleka jediným produktem, který je s tímto logem k mání.
Za zmínku stojí například televizní seriál HBO produkovaný Russelem Simmonsem, Def Jam Komedy. Ten běžel v rozmezí roků 1992 až 1997. Na line up stanice HBO se vrátil opět na podzim roku 2006. Údajně byl kritizován za hrubé vyjadřování afroameričanů.
Dalším produktem téhle nahrávací společnosti je bojová hra, vytvořená společně s EA Games. Přesněji řečeno, jedná se o Def Jam Icon, bojovou hru, ve které zápasíte za svého oblíbeného rapera. Druhou pařbou na konzole Xbox360 nebo PS3 je Def Jam Rapstar, která je ovšem úspěšnou karaoke hrou, na které se podíleli 4mm Games (světově známá ineraktivně - zábavní společnost). Her od Def Jamu je ale ještě více....

Klasická alba od Def Jam:

Method Man - Tical (1994)
Beastie Boys - Licensed to Ill (1986)
LL Cool J - Radio (1985)
Public Enemy - It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1986)
Onyx - Bacdafucup (1993)
Slick Rick - The Great Adventures of Slick Rick (1988)
Jay Z - The Blueprint (2001)
Run DMC - Raising Hell (1986)
Warren G - Regulate...G Funk Era (1994)

Mohl bych ale klidně v seznamu kvalitních a provařených rapových CD nosičů, které na svět přivedl právě tento label pokračovat. Neříkejte, že neznáte taková alba jako jsou například FishScale od všem dobře známého netopýra ze Staten Islandu, Ghostace Killaha, El Nino od Def Sqad, obě Blackout! alba od provařené dvojky Method Man & Redman, Kanye West a jeho Late Registration, Nasův kontrovezní počin Hip Hop is Dead, debutová deska Ill Nana, kterou má na svědomí jedna z nejtalentovanějíšch female mc ve hře Foxy Brown, Shut Em Down od tvrďáků Onyx, úspěšná alba It's Dark and Hell is Hot a Flesh of My Flesh, Blood of My Blood , které vynesli na rapové výsluní uštěkaného DMX. Mohl bych na vás dál a chrlit další a další celosvětově úspěšné nosiče s razítkem Def Jamu, ale nejspíš bychom zde byli do rána, prože těžko najdete narávací společnost, která má na svém kontě tak moc rozmanitou diskografii, která se neustále rozrůstá. Pokud patříš mezi příznivce hip hopového žánru, přijde mi téměř nemožné, aby se ve tvojí sbírce neobjevila žádná deska tohoto hudeního gigantu!

Pokud vím, nemůže se žádná jiná nahrávací společnost zaměřená na černou hudbu chlubit tak rozsáhlím seznamen alb, jejichž prodeje jsou oceněny platinou (často i několikanásobnou). Například raper Jay Z ( spoluzakladatel Roc-A-Fella a ex ředitel Def Jam), ten se umístil v Billboard 200 (žebříček dvou set aktuálně nejprodávanějších CD na území USA) dokonce s dvanácti deskama!
A jaká že zajímavá díla se zatím zrodila tento rok pod distribuční záštitou probíraného hudebního kolosu? Tak například společné studiové album velikánů Kanye Westa a Jay Z - Watch the Throne nebo nové, RnB, hip hopu a popové hudby plné album Love? od Jenifer Lopez, raper z Detroitu Big Sean má tento rok venku svou debutovou dlouhohrajku Finally Famous. A chystá se toho samozřejmě více než dosta, stačí navštívit oficiální server www.defjam.com a dozvíš se, co tě čeká a nemine od tvých oblíbených umělců na tomto labelu v nejbližší době.
Ať už jsou pro vás informace obsažené v tomto stručném článku o nejúspěšnějším hip hopovém labelu všech dob pouhé shrnutí a připomenutí toho co už znáte, nebo jste si z nich odnesli nové poznatky, doufám že se vás nenudil a navnadil na další pokračování naší malé série o labelech, které byli pro hip hopovou historii něčím zásadní a důležité. V příštím díle si představíme label, který pořádně zamíchal kartami na rapové scéně v 90 letech. Řeč bude o partě okolo všem jistě dobře známeho Puff Diddyho, Bad Boys Entertaiment.

 

 

 

 

přečteno: {hits}984{/hits} krát

 

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory