pátek, 04 květen 2012 08:58

Přemluv kohokoliv

Written by  Esc

Asi nebudu jediný z Vás čtenářů BeatLife.cz, kdo se na internetu dočetl o protisprejerské „kampani“ Prahy 2. Mě osobně to pobavilo natolik, že jsem celou záležitost trochu víc prozkoumal…posaďte se..tenhle článek je fakt dlouhej......

Abych to ještě upřesnil, tak pro ty z Vás, kteří s kampaní nejste ještě seznámeni, tak vězte, že se jedná o kampaň založené na jedné příšerně vypadající animaci. Slovem kampaň se celá záležitost navíc dá označit pouze v souvislosti s mediální odezvou, kterou animace vyvolala.

V této animaci je po vzoru politické reklamní kampaně „Přemluv bábu“ popisováno, že graffiti může za nedostatek finančních prostředků pro děti, seniory a handicapované přičemž rodiče a prarodiče by měli děti a vnuky přesvědčit, aby své umění směřovali jinam. Tato animace je na webu Prahy 2 k vidění stále.


Podle lidovek.cz na tuto zvláštní animaci (prý bez servítek) upozornil na své facebookové stránce publicista Daniel Dočekal (majitel serveru Pooh.cz). Následně se informace o této novince objevila na právě již zmíněných lidovkách a ještě později tuto animaci skandalizují samozřejmě i Novinky.cz

Novinky ve svém článku píší, že „podle účetní zprávy skončilo hospodaření Prahy 2 v loňském roce přebytkem 22,6 miliónu korun. Příjmy do pokladny činily 603,2 miliónu, výdaje 580,6 miliónu korun.“ Peněz je tedy dost a už samotná podstata příběhu animace je trochu mimo. Podle přehledu účetnictví, který Praha 2 na svém webu zveřejnila, utratila městská část v roce 2011 v souvislosti s graffiti 8,8 miliónu korun.

8,8 miliónu je v porovnání s celkovým rozpočtem Prahy 2 jen zrnko písku, ale i tak se nejedná o zanedbatelnou částku a rozhodně nechci graffiti v podobě vandalismu a ničení obhajovat. Například i mě hodně vadí, že hned co se opravili památkové mýtné brány na mostě Legií u Národního divadla v Praze, tak je nějakej frajírek nehezky zbombil zacož bych mu utrh ruce, ale nechme vandali a toye toyema a tohle neřešme. Je zřejmné, že památky a nové budovy bomběj jenom idioti bez respektu...

Po chvilce přemýšlení mě začalo zajímat, jaké vlastně množství graffiti se za za tuto částku dá odstranit. To proto, abych měl představu o tom, kolik graffiti se za rok vůbec vyprodukuje v oblasti podobné Praze 2.

http://www.buildings2clean.co.uk/images/splash/lrg/graffiti_removal.jpgPo projití několika internetových stránek specializujících se na nabídku profesionálního odstraňování graffiti jsem zjistil několik věcí. První věcí je, že většina z těchto firem klasicky vypracovává cenové kalkulace až dle konkrétního zadání, jelikož se jedná o poměrně individuální záležitost. Takže mi zjištění přibližné ceny nějakou dobu trvalo. Přesto se podařilo a dobral jsem se orientační ceny za jednorázové odstranění graffiti. Cena za jednorázové odstranění graffiti se pohybuje přibližně v rozmezí 200,- až 750,- za metr čtvereční.

Druhou věcí, která mě trochu vlastně zaskočila je pokrok, ke kterému v tomto druhu podnikání v několika málo letech došlo. Celé odstraňování graffiti se stalo atraktivním byznysem pro mnoho firem. Pakliže jenom jedna z několika částí hlavního města utratí okolo deseti miliónů ročně za tyto služby, tak kolik asi tak činí celkový objem útrat za odstraňování graffiti v celé České republice?

Podle Seznam katalogu firem je v České republice aktuálně 25 firem, které se specializují na odstraňování graffiti. Několik z nich jsou opravdu velcí hráči na bitevním poli komplexních služeb v oblasti čištění, odvozu odpadů, správy veřejných ploch nebo třeba údržby městské zeleně. Tedy firmy, jejíž zákazníky jsou velké či malé města a peníze jim jdou z veřejných rozpočtů. Veřejný rozpočet je ideální dojná kráva. Z úředníků krev neteče a je jim reálně jedno kolik to stojí.

Přitom preventivní nátěr není tak drahý a čištění je pak v mnoha případech zadarmo nebo jen za nicotné ceny.

http://www.ars.cz/data/ext-927.jpgPodle informací na Idnes.cz je dnes velké množství fasád natřeno silikonovými nebo akrylátovými nátěry a cena za odstranění graffiti se pohybuje od dvou do šesti set korun za metr čtvereční plochy. (Což je tedy dokonce ještě menší částka, než které jsem se dopátral já.)

V případě poškození omítek čistící firmy nabízejí i drobné opravy u starých nesoudržných fasád včetně nového nátěru. K tomuto se využívá tzv. spektrometr s jehož pomocí se namíchá totožný odstín barvy jako má poškozená omítka.

Nezajímavý není ani fakt, že vyčištění z hladkých ploch jako je hliník, keramika nebo sklo
je při současných technologiích už jen málo náročné a takové očištění lze pořídit dokonce i za polovinu ceny očišťování fasád a omítek.

Nejhorší jsou prý malby, které nejsou nasprejované, ale natřené štětcem. Ty přijdou dráž, prý od pětistovky nahoru. Štětcem se barva totiž dostane daleko hlouběji do struktury omítky, očista je pak složitější. Stejně tak se složitě odstraňují speciální fixy, jejichž pigment se tlakem snadno dostane hluboko do struktury omítky.

Současné technologie odstraňování graffiti jsou na opravdu vysoké úrovni, kombinují mechanické omývání ploch vysokotlakým proudem horké vody a aplikaci speciálních chemických přípravků. Malby se odstraňují tlakovou vodou nebo párou, po použití ředidel. Někdy se používají i stroje, které vrstvu barvy uvolní a zároveň vysají.

Pro místa, ve kterých se graffiti vyskytují často a opakovaně, se používají tzv. antigraffiti nátěry. Podle nebezpečnosti zóny se vybírají dva druhy nátěrů, které vytvoří na fasádě něco jako separační vrstvu. Ta se ale při následném mytí setře. Cena se podle povrchu fasády pohybuje od 80 do 150 korun za metr čtvereční.

Jednorázové ochrany jsou doporučované hlavně na památkově chráněné objekty a všude tam, kde je třeba, aby fasáda dýchala. Mikrovosky, které se k tomu používají, mají totiž výbornou prodyšnost. Aplikace je jednoduchá, nanese se válečkem a nepotřebuje tedy žádné speciální dovednosti nebo vybavení.

Dokonalejší, ale i dražší (i tak poměrně laciná 150–300 Kč/m²) je takzvaná trvalá ochrana, která vydrží až 25 mytí. Na trhu je dokonce i taková firma, která těm zákazníkům, kteří si od ní nechají aplikovat trvalou ochranu fasády, jí tři roky čistí zdarma. Očista je v podobných případech prý tak snadná, že se fasáda vyčistí za pár minut a firmě to zjevně nedělá žádnou velkou námahu.

http://barvy-laky-melnik.cz/new/components/com_virtuemart/shop_image/product/resized/Barbakan_4d9c634c99fff_120x160.jpgOdstraňování graffiti ale nemusí skončit jenom u specializované firmy. Dnes si můžete hravě odstranit graffiti z baráku i sami. Jeden z ochranných antigraffiti přípravků vyrábí například firma Stachema. Přípravek se jmenuje Barbakan a prodává se po litrovém balení. Barbakan stojí necelých tři sta korun a vystačí na pět až osm metrů čtverečních. Zakoupit se dá v bežných obchodech typu "Barvy laky", na internetu nebo v hobbycentrech http://barvy-laky-melnik.cz/new/components/com_virtuemart/shop_image/product/Graffitistop_2_4d9c64329e783.jpgtypu Bauhaus atd. K následnému odstranění graffiti se pak používá například přípravek Graffitistop od téhož výrobce. Po odstranění znečištění je sice nutné preventivní nátěr obnovit, ale omítka vydrží nepoškozená.

Současná nabídka služeb odstraňování graffiti však není jenom o scifi technologii různých chemikálií a pracovních nástrojů, ale i o svém rozsahu. Kromě jednorázového odstranění graffiti není neobvyklá ani nabídka tzv. „Permanentní péče o povrchy domů.“

Tato nabídka odstraňování graffiti je postavena na principu pojištění. V rámci měsíčního poplatku objednaná firma dohlíží vlastními silami na svěřené plochy a nové graffiti prý v „krátkých reakčních dobách“ likviduje.

U tohoto paušálu cenu tvoří nejenom objem plochy znečištěné graffiti, ale také poloha objektu a s ním spojená míra rizika výskytu. Okamžitá teoretická kalkulace v tomto případě není možná, cena vzniká až po vyhodnocení všech těchto parametrů.

http://www.desktopwallpaperhd.com/th/11/1587.jpgTato nabídka nám však docela zatočila s mým původním dotazem „kolik graffiti se na Praze 2 za rok objeví“ protože je jasné, že Praha 2 má určitě nasmlouvanou dlouhodobou smlouvu s firmou, která jí péči o graffiti zajišťuje dlouhodbě. Vezmemeli v potaz jakým způsobem za tyto formy péče může být zaplaceno (tedy principem výše zmíněného pojištění), tak se ani přibližného výsledku mé otázky nemám šanci jednoduše dobrat, jelikož peníze tečou i bez toho, že by se graffiti opravdu objevilo. (Zdravotní pojišťovnu také platíte i když nemáte žádné zdravotní problémy…)

Aby to nebylo úplně marné, tak si pojďme aspoň teoreticky, pro představu zkusit vypočítat kolik by to tak mohlo těch graffitů být… :-)

Víme, že Praha 2 utratila za odstranění graffiti 8,8 miliónu. Budeme-li operovat s tím, že jeden m2 odstranění stojí mezi 200,- až 750,- … tak naúčtujem Praze 2 celých 750,- za m2. Nebudeme brát v potaz pravděpodobné slevy, které by taková zakázka měla obsahovat už v samotném základu a ani slevy například za rozsáhlejší likvidace. Řekněme, že všechny graffiti si vyžadovali to průměrně nejnákladnější odstranění…

Vydělíme-li tedy utracených 8,8 miliónu 750,-, tak dostaneme číslo 11 733, což představuje metry čtvereční zlikvidovaných graffiti při průměrně maximální ceně za jednorázové odstranění.

Množství graffiti, které by se za takto (poměrně drahou, nevýhodnou a tudíž nepravděpodobnou metodou) odstranilo, by tedy odpovídalo zdi přibližně 6 kilometrů dlouhé a dva metry vysoké. Projít kolem takové zdi by trvalo přibližně hodinu a dvacet minut. Autem by tato délka odpovídala přibližně trase od začátku Nuselského mostu po magistrále k Výstavišti.

Pro bližší porovnání ještě uvedu, že rozloha Prahy 2 je podle wikipedie 4,19 km2 a stejně by se tedy jednalo pouze o zlomek její samotné rozlohy. Když to přeženu, tak legendární zdi v podchodech u Barrandovského mostu mají pro příklad okolo 360m na délku. Těšnov, nepočítaje kulaté sloupy má okolo dvou set metrů...

Množství graffiti, které se v celé České republice ročně odstraňuje tedy musí být přímo astranomické, když jenom samotná na Praha 2 vygeneruje takové množství nelegálních graffiti....
http://beatlife.cz/images/stories/grfprh/barrandov_mapka.png http://beatlife.cz/images/stories/grfprh/tesnov_mapka.png http://beatlife.cz/images/stories/grfprh/nusel_vystav.png

…Teď si ale představte, že by Praha 2 dostala slevu. Jenom 20 procent, třeba. Jak velkou plochu by graffiti pokrylo? A co když je to ale tak, že znečištění nebylo nijak extrémní a senioři, děti a handicapovaní trpí i bez graffiti………


přečteno: {hits}1462{/hits} krát
Read 3625 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory