úterý, 31 červenec 2012 10:47

Zvyšující se hlasitost a monotónnost moderní hudby je vědecky prokázaná

Written by  100pack

Vědci dokazují, že naše babičky a starší lidé všeobecně mají ve svém tvrzení pravdu. Moderní hudba je prý opravdu hlasitější a navíc si je vzájemně velmi podobná.

Jestli si Vaše prarodiče nebo jiný starší lidé ve vašem okolí stěžují na hlasitost hudby a její monotónnost, tak to vypadá že k tomu asi opravdu mají vědecky podložené důvody.

Výzkumný ústav v Barceloně říká, že to není jen věc samotného individuálního názoru. Tým vědců analyzoval údaje o hlasitosti, tónu a zabarvení necelých půl milionu různých popových skladeb vytvořených v průběhu posledních 55 let...


Výsledky uvádějí, že i když jsou v hudbě samozřejmě rozdíly a kreativita v hudbě je samozřejmě stále hojná, tak většina melodií je ve své podstatě tvořena z pouhých deseti různých akordů, které se všelijak mění.


Jenom pro příklad monotónnosti uvádím tuto písničku "Po poltóne", kterou koncem 90. let (tedy dlouho před tím, než se objevil slavný Rytmusův hit) nahrála teenagerská zpěvačka Petra Jurinová. Podle producenta Tomáše Kmeťi to prý není plagiátorství, ale známka dobrého vkusu. O žalobě z porušení autorských práv zatím nikde nepadla žádná zmínka. Je tedy pravděpodobné, že došlo k nějaké dohodě...


via: engadget

 

přečteno: {hits}1606{/hits} krát

Read 3121 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory