čtvrtek, 03 červenec 2014 11:01

LaFre, raper z Lipníku v rozhovoru!

Written by 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když se řekne město Lipník nad Bečvou, tak se některým vybaví jméno Hipnotic a já vám přináším rozhovor s jedním členem z této skupiny, s LaFrem. LaFre mimo Hipnotic působí také v poměrně novém Revolta Records a tento rok chystá své první sólo album Metafora. Dost bylo řečí, pohodlně se usaď a zčeknito!!

 

1) Ahoj LaFre, mohl by jsi se našim čtenářům prosím představit a prozradit, jak jsi se vlastně dostal k samotnému rapu? V hodně případech to je často spojeno s breakdance, graffity, noční život, bylo tohle prošel jsi si tím i v Lipníku?

Zdravím všechny čtenáře magazínu BEATLIFE. Jak je již zjevné, říkám si LaFre, jsem členem skupiny Hipnotic a labelu Revolta Records, pod kterým mimo jiné připravuji sólo album. K rapu jsem se dostal tak, že za mnou přišel Razim (druhý MC z Hipnoticu) v 15-ti letech a řekl mi, že dělá rap, a že by bylo fajn kdybych to taky vyzkoušel. No a tak se v tom pomaličku od té doby proplétám. Na základě toho jsme vytvořili skupinu Hipnotic. To je tedy už dlouhých 11 let dozadu...Samozřejmě i v našem městě existovali graffity, kluci co denně drtily skate, ale byl to právě Razim, kdo mě do toho dostal.

 

2) Měl jsi nějaké vzory ke kterým jsi vzhlížel?

Vzorů jsem měl v mládí celou řadu. Na amerických raperech se mi líbila ta flow, zatímco u českých ten jazyk. Já osobně mám moc rád texty které mají lidem co říci, takže jestli mám někoho povytáhnout tak to byl určitě Afu-ra , Method Man, Redman, z českých určitě kluci z Defuckta, oba výběry Lyrik derby a určitě Indy&Wich, ale nechci aby to vypadalo, že to nějak škatulkuju. Všeobecně se mi líbí prostě muzika která lidem něco řekne od srdce.

 

3) Většina tvých textů, obzvlášť v poslední době, směřuje dejme tomu k motivaci a snaze v lidech vzbudit selský rozum. Šel jsi do rapu přímo s tímto cílem nebo jsi i ty snil o bohatství a všech výhod co ke slávě patří?

S tím selským rozumem jsi to trefil. To ještě bude mít určitou dohru, ale nechte se překvapit. No a co se týká mých priorit....To víš, člověk se v průběhu života mění a vyvíjí, určitě jsem měl na začátku trochu jiné hodnoty než teď, ale s čistým svědomím můžu říci, že jsem to nikdy nedělal pro peníze. Bavilo mě mé názory lidem sdělovat tou chytrou formou.

 

4) Teď bych se rád trochu obrátil k tvorbě ve skupině Hipnotic, jak vlastně vznikla a jaké byli její začátky?

To jak skupina vznikla to jsem popsal už výše. Snad bych jen dodal, že samotného Razima do rapu přivedl Zub z Rentprese. A samozřejmě jako každá undergroundová skupina jsme začali doma s přilepeným mikrofonem k lampě...Tak nějak vzniklo DEMO s názvem DEMO CO NEMÁ JMÉNO. Za pár let nám Marek Kaleta (Revolta, dříve ještě jako Marass) dohodil studio, kde jsme nahráli CD HARMONIE SMYSLů. No a nedávno nám vyšlo poslední a to už oficiální album PODLE BUZOLY.

 

5) Na konci loňského roku jste vydali svoje zatím poslední album "Podle buzoly" které se povedlo, a tak jsem se chtěl zeptat, jestli už takhle brzo plánujete další spolupráci a projekt pod taktovkou Hipnotic

Popravdě nyní se spíše soustředím na své sólo album. I kluci jsou teď z osobních důvodů trošku více zaneprázdnění, ale samozřejmě jako HNT jedeme dál.

 

6) K tvoji tvorbě, teď tě v nejbližší době čeká vydání nového sólo alba Metafora, mohl by jsi nám k tomu něco prozradit? Budou tam nějaké spolupráce nebo koho máš na produkci?

K albu můžu prozradit to, že to bude od začátku do konce promyšlený koncept skladeb, které mají v lidech probudit myšlenkové pochody. Z velké části dělal produkci Creame, ale najde se tam i řada dalších.  No a hosty na CD už mám kompletní a jsou nimi eLKa, Revolta, Presento, Razim, Martin Šafařík a Monika Povýšilová. Tudíž většina Revolta Records teamu.

 

7) Z alba jsi zatím vydal skladbu "Klauni" a úvodní singl "Proč?" kterými jsi nastínil jak bude album vypadat, ale můžeme se do vydání těšit ještě na nějaký singl nebo klip?

Tohle je momentálně v řešení, takže se omlouvám, ale zatím opravdu nevím, jestli před vydáním ještě něco vypustíme.

 

8) V poslední době se dost mluví o Revolta Records, jehož součástí jsi i ty. Jak jste se dali dohromady a jak začaly tvé spolupráce s Revoltou?

Team lidí sestavil sám Revolta. Snažil se dát dohromady osobnosti, které mají sjednocené myšlenky a to se mu určitě povedlo, protože seznamování se členy proběhlo až při vzniku labelu a můžu říct sám za sebe, že po několika hodinách jsem si připadal, že tam sedím s bráchy a né s lidmi, které znám pár hodin. Jediný koho jsem znal už dříve byl Marek (Revolta). Hrávali jsme v Ostravě profesionálně basketbal, takže se známe už spoustu let.

 

9) Jaké máte společné plány do budoucna?

Naše cíle jsou sjednocené a tím největším stupněm je donutit lidi aby jednali pro blaho společnosti a ne jen pro svůj osobní profit .Jednoduché co? 

 

10) Na závěr bych se chtěl zeptat co máš v plánu až výjde album? Nějaké koncerty, práce na dalším sólo albumu nebo práce na Revolta Records?

Koncerty se sólo albem METAFORA určitě budou, na to se nesmírně těším, jen zatím pořád pracujeme na dodělávaní, tudíž jaká bude šňůra a kde přesně je zatím ve hvězdách. Myslím, že taktéž vytvoříme něco s kluky z Hipnoticu a je i nějaká vize společného CD Revolta Records. No a v neposlední řadě určitě i další sólo alba. Takže se máte na co těšit !      

 

Mějte se a smějte se

 

 

 

Read 5666 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory