pátek, 24 leden 2014 13:52

Je Vejška jen nedonošený brácha Gymplu a nebo jeho dospělý sourozenec?

Written by 

Film Tomáše Vorla Gympl nasbíral slušnou základnu fanoušků a stal se téměř kultovní záležitostí. Je tedy logické, že příběh writerů Kolmana a Kocourka dostal volné pokračovaní. Film se jmenuje Vejška a rozhodně nebude mít lehké uspokojit očekávání natěšených diváků. Jestli se bojíte, že vás Vejška zklame a váháte, jestli na ní zajít do kina, nabízím pohled na Vejšku očima skalního fanouška Gymplu, který si nenechal ujít včerejší premiéru pokračování příběhu z pražských ulic.

Už při první scéně Vejšky se člověk neubrání srovnávání s Gymplem. Začátek je totiž velice podobný snad jen s jiným hudebním doprovodem. A pocit déjà vu jsem měl během filmu ještě několikrát. Na druhou stranu Vejška se v pár věcech dosti liší. Rozhodně se klade větší důraz na děj a to bohužel na úkor humoru. Ne, že by se člověk za celý film nezasmál, ale rozhodně to není film, z kterého by jste odcházeli s namoženou bránicí. Když se nad tím člověk však zamyslí, je to celkem logické a realisticky zachycené, že smíchu v životě prostě s věkem ubývá a starosti narůstají. Naštěstí se však tvůrcům povedlo vyhnout se trapným pokusům o humor za každou cenu, kterých se občas ve volných pokračováních úspěšných "jedniček" dočkáváme. 

 

Osudy hlavních postav Michala Kolmana a Petra Kocourka se ještě více rozcházejí a jediné co je spojuje je touha po malovaní. Michala, kterého opět výborně hraje Jiří Mádl, i nadále tahá ze všech problémů otec a i přesto, že se chová jako naprostý hajzl, životem, s otcem za zády, proplouvá celkem v pohodě. Naopak Petr, ztvárněný Tomášem Vorlem ml., jehož herecký výkon mě nijak nenadchnul, se musí spoléhat hlavně sám na sebe a i přes všechny životní trable se snaží držet svých zásad, což se ukáže být čím dál tím těžší. 

 

Pokud se těšíte, že ve Vejšce uvidíte další z postav Gymplu budete asi zklamáni. U profesorů z gymnázia je to poměrně logické, že už se na plátně neukázali, ale nedozvíte si nic ani o příběhu Kláry či Pavly, které nahradila přeletává umělkyně Julie hraná Evou Josefíkovou, tak ani o příběhu třídního učitele Tomáše, který na konci Gymplu ze školy odešel a tak se dalo očekávat na navázání jeho příběhu, což se však nestalo. Kdo dostal naopak ve Vejšce větší prostor je věčně zhulený spolužák Michala a Petra z gymplu, jehož postava se stala v Gymplu velmi populární a tak si myslím, že to byl trochu kalkul, napsat mu roli ve Vejšce ještě větší. Celkově mi přišlo, že jeho postava byla do některých scén zbytečně cpána a ani si s ní divák neužije tolik srandy jako v prvním filmu. Další, kdo se ve Vejšce mihne je šprt Martin, který si nechává platit za pomoc Michalovi při zkouškách. Ve Vejšce se naopak poměrně hodně rozvíjí příběhy rodičů Michala a Petra, z kterých bych vypíchl cholerického podnikatele Kolmana, v jehož roli opět velmi věrohodně řádí Jan Kraus.

 

Všímavý divák si může všimnout, že miniaturní roli řezníka hraje stejný herec, který v Gymplu hrál stejně miniaturní roli hospodského. Někteří také určitě poznají Lukáše Cínu, který hraje bratra Petra a kterého můžete znát z klipu Jamese Cola a La4 - Nadzemí. Ve filmu se samozřejmě objevuje i několik nových postav jako například Jakub Kohák v roli profesora na UMPRUMU, kam se Petr neúspěšně hlásí.

 

Vejška

 

Ve filmu se mihne i Pasta Oner, jehož význam pro film ovšem není v této malinké roli, kde hraje sám sebe, ale hlavně ve spoluvytváření scénáře a vytvoření skvělých graffitů. Podobně velkou roli ve filmu dostal i Vladimír 518 a Mike Trafik, kteří vytvořili pro film výbornou hudbu. Hned na začátku zazní nový song Zdrhej, vytvořený přímo pro film a poté i dva starší songy skvěle vystihující sdělení filmu - Děti prázdnoty a Planeta Praha, která film geniálně zakončila. Trafikovy beaty, které provázejí celým filmem jsou výborné a skvěle se jim daří podtrhovat celou atmosféru a tak pasují i k trochu zvláštní kameře.Jediné co mě u hudební stránky filmu mrzí je, že Vorel mohl požádat dvě třetiny PSH o více jak tři songy, protože zrovna Vladimír 518 k tomuto tématu má rozhodně co říct. 

 

Abych to shrnul, pokud se vám líbil Gympl, Vejšku můžu doporučit. Filmy jsou si velmi podobné, ale nečekejte od toho stejnou nálož humoru jako od prvního filmu, ale rozhodně vám můžu zaručit, že nebudete z kina odcházet naštvaní a filmem zklamaní. Je to zkrátka opravdu dospělejší film s vážnějšími problémy, ztvárněný velmi reálně a souhlasil bych i s označením generační výpovědi.

 

 

 

Read 3629 times
Vrbicz

- pro Beatlife píšu od září 2012

- soustředím se hlavně na česko-slovenskou scénu a poslední dobou hlavně představuji novinky

-kontakt: Vrbicz@beatlife.cz

 

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory