středa, 02 listopad 2011 15:31

Report, Xzibit- Pozitivně negativní Featured

Written by  Morienthez

Název reportáže ze soboty 22. 10. 2011, kdy do Prahy dorazila rapová hvězda z Detroidu Alvin Nathaniel Joiner známí ve světě šoubyznysu jako Xzibit, jsem si vypůjčil z alba At the speed of life z roku 1996 z písně „Positively negative“. Člen The Likwid crew, herec a moderátor Xzibit rozjel svůj koncert v pozdních hodinách v Holešovickém klubu Sasazu.

Musel jsem si nechat týden na uležení myšlenek, protože na horším koncertě jsem nebyl opravdu dlouho. Ale tím nemířím na Xzibita jehož koncert hodnotím kvalitně, ale na celý večer. Proto jsem potřeboval čas na roztřídění pocitů a uvědomění si, co vlastně bylo špatně a co za to stálo…

Musím říct, že jsem se těšil. Sasazu disponuje výborným zvukem a krásnými prostory. Těšil jsem se hlavně kvůli zkušenosti z koncertu Public Enemy, který byl v Sasazu opravdu famózní.

Posilnění několika Plzněma jsme krátce po desáté hodině dorazily do klubu. Celkem vylidněno a tak jsme na první „levné“ pivo nečekali dlouho. Nad gramcema dnešníma „djema“ oblíbené jablíčko a pouštěči vkládali svoje playlisty. Lidé postupně přibývali a čím více lidí dorazilo (nechci, aby to vyznělo, že jich bylo hodně… spíš naopak) tím více jsem byl jak Alenka v říši divů. Možná jsem už starej nebo úplně mimo, ale asijský holky v uplejch šatech na podpatku, či nagelovaný kluci ve svetru s límečkem a lakýrkami patřej na rapovej koncert? Holky byly ošklivý a kluci dle slov mojí holky slizouni. Lidi, který bych tipoval, že skutečně přišli na koncert rapera, který má sebou šest desek, bych spočítal ve zbylých cigaretách v krabičce na konci večera.

Krátce po půl dvanácté, kdy hrál DJ Kaz D, vtrhl na podium rapper Henry D. Celkem mě mrzelo, že dal jenom tři tracky, a jak se objevil, tak taky zmizel… Po něm následoval rapper Rasco s DJ Black Jezus o kterých musím napsat, že když je člověk tmavé pleti, nemusí to znamenat, že je dobrý rapper či DJ (jablečnej pouštěč). Bohužel na podium mezi předskokany vydrželi nejdýl. Následováni DJ Wichem s Nironicem se večer táhnul jako žvýkačka, kterou minulý léto někdo hodil na zadní koženou sedačku mého kabrioletu. DJ Wich s Nironickem opět zvedli úroveň večera. Ale pouze na únosnou mez. Nevím, co to všechny chlapy za gramcema napadlo používat mezi jednotlivejma trackama fanfáry alá kubánský vesnický disco? Tím mě zklamal i DJ Wich že klesl na úroveň jablečných pouštěčů a hororové „tůůůůůůůůůůůů“ dál propagoval.

Abych vše urychlil Xzibit nastoupil přesně v jednu hodinu a třicet minut. Skočili na podium se svým sparing partnerem jako dvě kosy posekat obilí. Jen škoda že zvukař zaspal a půlku první písničky Xzibitovy nefungoval mikrofon. Xzibit má naživo velké charizma a dokázal mě přes moji nechuť z večera vtrhnout do svojí show a začal jsem se postupně dostávat co nejblíž k podiu. Opravdu skvěle komunikoval s davem a udělat si legraci sám ze sebe mu není cizí. Jedinečnej hlas spolu s charizmatem a skvěle vybranýma písničkama z celé Xzibitovy kariéry mi opět vrátili úsměv na tvář. Sice jsem ho neproskákal jako většinu koncertů, na kterých jsem byl, ale co taky po mě chtít po půldruhé ráno. Zvedl jsem dva prsty na poctu Nate Dogga a byl jsem rád, že mi Xzibit dal možnost se sním rozloučit. Tento odstavec končím s tím, že koncert za to čekání určitě stál, že Xzibit měl svoji show dobře připravenou, že je to skutečně pan rapper… ale jenom 54 minut?

Bohužel se nikdy nedozvím, jestli měl Xzibit v plánu přídavek. Dav se rozpliznul po klubu a před podiem jsme s klukama zůstali stát jak opaření. Nikdo nevolal jeho jméno, nikdo netoužil slyšet písničku na rozloučenou… Ještě teď se stydím za lidi se kterýma jsem byl v kotly. Byli spokojenější, když koncert skončil a jablečnej pouštěč začal za zvuku kubánskejch fanfár pouštět hity z MTV, aby postavičky z Lewis Carrollovy knihy mohli trénovat taneční kreace z videoklipů. Opravdu jsem se styděl. Skoro na všech koncertech kde jsem byl, byly mimostátní rappeři z českého fanouška unešení. Ale tohle byla ostuda.

Když lidé odcházejí na bar během písničky Paparazzi, tak tam asi opravdu nemají co dělat. Upřímně si myslím, že většina těch lidí by tam přišla, i kdyby se žádný koncert nekonal. A ten zbytek Alenek postupně odcházel z holešovické říše divů opět do chladných pražských ulic.

 

Stručný tracklist:
X, Paparazzi, Foundation, Eyes may shine...
Realný time list:
střídání jablečnejch pouštěčů
0:00 Henry D
0:10 Rasco
0:34 DJ Wich+Nironic
střídání jablečnejch pouštěčů
1:30 – 2:24 Xzibit


Odkazy:
www.xzibit.com

 


přečteno: {hits}1050{/hits} krát

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory