neděle, 06 duben 2014 19:17

Sziget doplňuje pestrý program!

Written by  Tz

Sziget je často označovaný jako jeden z hudebně nejpestřejších evropských festivalů. Tento trend potvrzují i nové přírůstky do programu, který nabízí hudbu všech žánrů - Deadmau5, Axwell, Bombay Bicycle Club, The Kooks, Crystal Fighters, Anti-Flag.

Permanentky na festival, na který se už teď těší statisíce fanoušků z celé Evropy, jsou do 30.dubna za skvělé, zvýhodněné ceny. Na festivalu v centru Budapešti, který se bude konat od 11.- 18. srpna, vystoupí i hvězdy světového formátu, kterými jsou například Queens of the Stone Age, The Prodigy, Placebo, Imagine Dragons a mnoho dalších.

 

Sziget je známý jako pestrý hudební svět a i letošní ročník festivalu se bude této tradice držet. K již oznámeným jménům organizátoři přidávají nové účinkující, kteří udrží fanoušky v pohybu nejen před pódiem, ale i v době přesunu mezi jednotlivými hudebními pódii, kterých je na tomto festivalu opravdu velké množství.


Deadmau5: http://www.youtube.com/watch?v=Hr2Bc5qMhE4
Anti-Flag: http://youtu.be/qnVD7WuarSo

 

Letos bude tzv. den 0, čili 12. srpna výjimečný nejen díky vystoupení Queens of the Stone Age. Organizátoři pro fanoušky připravili i skvělou opening party v podání Deadmau5, kanadského průkopníka elektro-dance a účastníka největších hudebních festivalů, jehož produkce mění vnímání popové hudby současnosti. Nultý den si fanoušci budou moci užít i koncert kapely Anti-Flag, ultra provokativní punk-rockové kapely z amerického Pittsburghu, která je známá nejen svojí rytmickou muzikou, ale zejména pak ostrými texty. Jejich hudební poselství burcuje lidi k akci, nabádá k budování lepších zítřků.

 

Během pěti hlavních dní vystoupí na Sziget festivalu také Axwell, švédský DJ známý z projektu Swedish House Mafia, The Kooks – indie-popová senzace uplynulých let, kytarovka Bombay Bicycle Club či Wild Beasts, ale i chlapecká kapela Girls in Hawai. Taneční hudbu bude reprezentovat Kiril Dzajkovski feat. TK Wonder & MC Wasp, Mount Kimbie.

 

Celosvětová taneční ikona, umělec již pětkrát nominovaný na Grammy Award - Axwell měl posledních deset let pramálo času polehávat na vavřínech. Svoji kariéru postupně vybudoval od švédských diskoték až na vrcholy hitparád, kde v současnosti boduje jako hvězda moderní house music. Svým vystoupením poblázní letos i publikum na Szigetu.

Také známá kapela The Kooks zahraje letos na Szigetu svůj charakteristický, stylový britský post-punk, který nám připomene hudbu 60. let. Kapela okolo zpěváka Luka Pritcharda přijede do Budapešti s novým albem, který The Kooks vydají ješte tento rok.

 

Stejně tak Bombay Bicycle Club na Szigetu představí své nové, inovativní album, považované za nádhernou kolekci skladeb, které z kapely dělají leadra svého oboru. Jejich kytarová hudba je postavená na éterických loopech, které jsou spíše charakteristické pro elektroniku než indie-rock, který kapelu proslavil.

 

Crystal Fighters, pocházející z Londýna, májí na svém kontě dvě alba. Ve své tvorbě spojují tolik hudebních žánrů, že v současém vesmíru pravděpodobně neexistuje tak alternativní taneční hudba, jakou si můžete na Szigetu poslechnout v jejich podání.

 

Díky úspěšné hudební kariéře posledních dvou dekád je makedonec Kiril Dzajkovski nepochybně jedním z nejrespektovanějších a kritiky nejoceňovanějších elektronických umělců Balkánu. Je považovaný za jednoho z prvních producentů, který představil zvuky Balkánu – známé také jako „Balkan Beats“ na moderní taneční scéně. Spolu s Dzjakovskim na Szigetě vystoupí také TK Wonder & MC Wasp.

 

Vkusná, elegantní, v mírném tempu, v podstatě melancholická, ale povznášející - taková je hudba chlapecké kapely Girls in Hawai. Mladí Belgičani vytvářejí svým indie-pop stylem magickou atmosféru, kterou pocítíte nejen během jejich vystoupení na Szigetu, ale také na jejich aktuálním albu Everest, které do Budapešti přijedou představit.

 

Mount Kimbie hraje u vzniku nových forem elektronické hudby v současnosti důležitou roli. Jejich vliv sahá až za hranici undergroundové taneční hudby, ze které vzešli. Vypadá to, že dvojice, která spolupracuje s legendárním labelem Warp, to v blízké budoucnosti dotáhne daleko.

 

Wild Beasts hrají sofistikovanou a elegantní kytarovou hudbu, v které sotva uslyšíte prvky folk rocku. Jejich hudbě sice chybí jakási hudební charakteristika, co ji však dokonale nahrazuje, je krásný hlas zpěváka a kytaristy Haydena Thorpa, který se stal ochrannou známkou kapely. Se svým albem Two Dancers byli nominováni před dvěma lety na Mercury Prize a v srpnu dorazí na Sziget se svým aktuálním synthpopovým albem Present Tense.

 

Organizátoři festivalu Sziget, který se bude konat na krásném zeleném ostrově v centru Budapešti od 11.-18. srpna, sice oznámili zatím jen čast programu, už teď se však fanoušci nemohou dočkat koncertů hvězd jako Macklemore & Ryan Lewis, Lily Allen, Calvin Harris, Bastile, Skrillex, Queens of the Stone Age, Placebo, The Prodigy a dalších.

 

Do 30. dubna si mohou fanoušci koupit festivalové vstupenky za zvýhodněnou cenu v předprodeji prostředníctvím sítě Ticketpro a oficiálního webu www.szigetfestival.cz.

 

Read 3294 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory