úterý, 17 leden 2012 07:22

Rozhovor: Packet Featured

Written by 

Dnešní rozhovor jsme si dali s posledním rytířem - MC Packet


Jak se máš, jak ti začal nový rok 2012 a co už si v těch pár dnech nového roku stihnul zajímavého?
Zdravím, právě prožívám klasický nedělní odpoledne, takže relax.. Myslím, že rok 12 začal vcelku dobře. V prvních dvou týdnech jsem stihl udělat 2 nové singly (premiéra toho druhého DNES (poznámka redakce – včera) !) a nahrát 4 featy, takže se držím v tempu.. :)


Jak vidíš rok 2011? Co jsi v tom minulém roce vyprodukoval, kde a s kým?
Minulý rok byl z mého pohledu zlomovým. Už ke konci roku 2010 vznikla Licentia Poetica (v překladu "básnická licence"), skupina ve které krom mojí maličkosti jsou ještě dvě osoby (Wcelaq, Dan Aerah). S klukama jsme díky akcím objeli část republiky, ten zbytek snad zvládneme letos. Kromě živých vystoupení mi vyšly 2 projekty (CD Pod lampou, EP Poslední rytíř), na nichž se podíleli vesměs lidé, se kterými spolupracuji už nějaký ten pátek. Abych ještě nezapomněl, ke konci roku jsem se podílel na založení labelu U MĚ DOMA(cz). A vlastně ještě vystoupení na Hip Hop JAMu.. To byl rok 2011 ve zkratce..


Když se zastavíme u „Pod Lampou“ jak projekt hodnotíš ty sám? Máš třeba nějakou představu o množství stažení / poslechu?
V roce 2008 jsem nahodil první EP Časy se mění a už od té doby jsem plánoval další věci. Jenže se do toho připletlo strašně okolních vlivů (studium, maturita, problémy s nahráváním). Hlavně to poslední bylo nejtěžší. Časy se mění jsem nahrával u Dark Peta v Havířově, což je pořádný kus cesty od mého bydliště. Doma prostě nebylo kde.. Až na začátku roku 2010 jsem sehnal člověka, který se mnou zainvestoval do home rec., jenž pak přišla maturita a další zásek. Takže texty jsem házel do šuplíku a po maturitě je začal nahrávat. Díky menší zkušenosti to trvalo a kvalita taky nebyla podle představ, nakonec jsme vzali nakoupenou aparaturu a spojili ji aparaturou týpka z okolního města (HURI). Vzniklo kvalitní domácí nahrávání "U MĚ DOMA", na kterém se pak nahrálo Pod lampou i Poslední rytíř. No a konečně k Pod lampou. Podle mě je ten čas v tom vidět (v dobrým i ve zlým). Je tam strašně různých myšlenek, takže to občas působí až zmateně, ale díky hostům a osobnímu posunu to podle mě kvalitu má. Navíc klip na track "Sorry" má už v tuto chvíli 40 000 shlédnutí. Z CD se udělal výlis, kterého se prodalo něco přes 400 kusů a poptávka pořád ještě trvá. Díky tomu se stahování trošku opozdilo, ale pár set downloadu tam je. S poslechem to bude ještě daleko vyšší číslo.. :)


A Poslední rytíř? Ven si ho poslal přesně na štědrý den. Vyplatilo se?
1000 stažení za necelé 4 týdny a to číslo roste každým dnem.. :) Podle mě je to asi nejlepší kompilace, kterou jsme zatím vytvořili..


Kdo ti dělá instrumentálky?
Těch lidí je více, spolupracuji s růsnými ČR/SK producenty. Ale když bych měl jmenovat, tak třeba o instrumentál rytíře se postarali dvě jména DAN AERAH a P3PS! Dan nám dělá dje v Poetice a je to člověk, který se mi stará o veškerý mix, podle mě je to nejtalentovanější producent na Vysočině!! Čokl aka Pífrýpíz je producent se kterým spolupracuju od mých začátků. Už na prvním CD měl asi 4 instumentálky. V součastné době je to pro mě asi nejlepší možná kombinace. Oba dělají luxusní hudbu, na kterou ty slova prostě padají sami.. Bez těch dvou by Poslední rytíř nebyl tím čím je, mají na tom obrovský kus práce!

Kdo ti dělá covery, fotky a další doprovodnou grafiku?
A zase budeme u jména DAN AERAH. Spolu s ním se na grafice podílí ještě JAKUB NAHODIL. Jakub točil klip "Sorry", udělal cover k Pod lampou, moje logo a většinu těch kvalitních fotek, které návštěvník mých stránek vidí. Dan se postaral o cover k rytíři (na kterém vypomohl i Tommy z B-City) a dělá ten zbytek. V případě výlisu rytíře mám ještě tajnou zbraň v podání kreslíře Jakuba Martynčáka.. :)


U infa o Posledním rytíři jsem si všimnul, že jsi ty sám dělal mastering. Zajímá mě v čem, jak a kde si mastering dělal (sw/hw)?
Jak říkám, jelikož jedeme přes domácí nahrávání krom externí zvukovky hw věci na masteringu nehledej. Všechno je v sw režii. Těch programu je víc (adobe audition, cool edit pro 2, sony acid pro atd.)


Co považuješ za svůj největší úspěch minulého roku 2011 a co bys chtěl dokázat v tomto roce 2012?
Největší úspěch asi založení skupiny Licentia Poetica! Jak už jsem řekl, týká se to spíš konce 2010, ale pořád to ve mě převládá. Díky tomu teď děláme plnohodnotné koncerty, což dřív nebylo. Wcelaq je výborný beatboxer a dnb mc, který se dobře zabydlel i v hiphopu a o Danovi už tu zmínka byla. Bez nich by asi dnešek takový jaký je (aspoň na té hudební vrstvě) a já třeba teď nepsal tento rozhovor.. :)


Kde nahráváš svoje tracky a jak takové nahrávání probíhá?
Už jsem to jednou zmiňoval. Jsme spoluzakladatelem U MĚ DOMA(cz), pod kterým nahrávám většinu věcí. Když jsem řekl, že bez LP by to bylo dnes jiný to samé musím říct o HURIM.. Je to hrozně nedoceněnej člověk, díky němu U MĚ DOMA běží, tak jak běží, a díky němu vůbec Packet nahrává tak jak nahrává.. :) Jelikož HURI dělá i vlastní tvorbu, věřím, že o něm brzo uslyšíme.. :)


Máš nějaké cíle nebo plány, které bys s roce 2012 chtěl dosáhnout? Chystáš něco nového?
Chystáme s Poetikou CD ale uvidíme jestli to stihnem ještě tento rok. Já sám možná nahodím v průběhu roku nějakou kompilaci a rozhodně budu figurovat featem na pár projektech talentovaných lidí z republiky. Mým plánem je 2012 ve zdraví přežít, upevnit postavení svoje i kapely, odehrát co nejvíc koncertů a třeba udělat nějaký track s člověkem z hiphopové ČR/SK špičky.. Tajně sním o Suverenovi.. :)


Budeme tě mít příležitost vidět v nejbližší době na nějakym koncertu?
S Poetikou, 21.1. Velká Bíteš (LAHVÁČ), 17.2. Jihlava (ULTIMA) - před show se zastavíme ještě na otočku v místním radiu, takže pro ty kdo nebudou moci dojít ,17. únor od 17:00 na vlnách VRAK radia! Pro první dva měsíce je to bohužel všechno. Kdyby měl někdo zájem o naše vystoupení, stačí kontaktovat buďto na mých (našich) stránkách (BZ/FB) nebo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. :) Určitě se dohodneme..


Věta na závěr:
Použiju slova z epilogu posledního EP :

Přeju vám,ať je rok 2012 lepší než všechny roky předtím, ať máte sílu čelit tomu, co se na vás v tomto roce bude řítit.

Nikdo neví, nemůže vědět...

Snažte se držet nahoře.. :)

CARPE DIEM!

[P] www.facebook.com/packetfrombg , www.bandzone.cz/packet

přečteno: {hits}1209{/hits} krát

Read 3487 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory