pondělí, 13 červen 2011 09:19

Vrtěti psem v rytmu Featured

Written by 

Je nanejvýš složité definovat kdy a jak to začalo, ale máme pár zjevných případů, na kterých si můžeme ukázat vývoj.

Například rok 1938 nám ukazuje jeden ze zásadních zlomů. Kontroverzní rozhlasová adaptace Orsona Wellese, kterou vysílalo americké rádio jako reportáž o aktuálním přistání mimozemšťanů. …to….. to zabila v masivním měřítku asi jako první. Jednalo se pravděpodobně o jeden z prvních slavných mediálních podvrhů.

V roce 1997 spatřilo světlo světa poměrně originální umělecké dílo, jehož logiku máme příležitost pozorovat v reálné praxi čím dál tím více. Bohužel si to málo kdo uvědomuje a drtivá většina obyvatelů si zvykla na to, že informace z televize a rádia jsou zaručeně pravdivé stejně tak jako informace z jejího nástupce – internetu.

Řeč je o komedii z USA – Vrtěti psem, kterou natočil Barry Levinson. Ve filmu hrají Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Hache a mnoho dalších známých osobností.

V roce 1997, kdy se dostal film do kin už principy ve filmu probíhající byly zřetelně známé.
Film je v nějaké podobě prezentuje.

Nastává teda otázka: už před deseti lety si lidi uvědomovali sílu médií, kterou lze použít k ovládání mas lidí a vyvíjeli principy, s jejichž pomocí by dosáhli úspěchu v rámci svých zájmů.

Jak je to teď o víc jak deset let později, kdy se technologie dostala na dnešní úroveň a dostupnost?

Praktiky desinformování se profesionalizovaly. Setkáváme se s profesionálně vytvořenými podvrhy, hoaxy, nepravdami a účelově vykonstruovanými skutečnostmi, které slouží k vytvoření podmínek výhodných pro zájmy určitých lidí, které za těmito podvrhy stojí.

Iluze se stali efektivním nástrojem propagace čehokoliv. Produktu nebo služby, názoru, přesvědčení…čehokoliv. Stojíme proti vyškoleným, všemi mastmi mazaným a zkušeným profesionálům, kteří detailně připravují a aplikují marketingové strategie pro potřeby své nebo svých zákazníků.

Žijeme ve společnosti, ve které je pravda vytvářena uměle. Téměř nikdo nedokáže určit co pravda je a co pravda není. Pravda dost často není žádoucí. Všichni ať chceme nebo ne, hrajeme obrovskou hru monopoly zmutovanou s pokerem, ve které pravda není strategicky výhodná.

Funguje to ve své jednoduchosti tak, že pokud přesvědčíte o své pravdě víc lidí než těch, kteří jsou přesvědčení o opaku – vytvoříte pravdu. Lidi totiž pochopili, že v dnešním světě je parametr pravdy proměnný v závislosti na množství jedinců, kteří informaci za pravdu považují a tím jí jakožto pravdu potvrdí.

Funguje tak celej náš systém. Ekonomika, politika, média… všechno… Drzost některých jedinců, kteří rozehrávají tuhle hru s desinformováním je ale docela (nepochopeným) přínosem pro veřejnost. Často se totiž stává, že aplikované praktiky v mediálním boji o vytvoření super viral PR se odhalí velmi brzo (například z důvodů: „to sem zabil, všechny sem Vás dojebal..haha..blbci – teď si kupujte můj produkt“) a veřejnost tak může manipulátorské praktiky sledovat real-time.

Nějaký mediální hvězdičky uznávaný ve svý mikrospolečnosti uznavačů tak mohou dobře posloužit k odhalování praktik, který se běžně užívají i na té nejvyšší úrovni vytváření pravd nebo zesměšňování a znehodnocování pravd skutečných.

Na kauze Rytmus / Kazma si můžeme ukázat, že to funguje. – Nenucené předhození šokující pravdy, podpořené několika zákony a zdánlivě přesvědčivých důkazů může totálně zamotat hlavu tisícům lidí. Lidem ve dvou státech civilizované střední Evropy. A pozor, teď to nejlepší - za cenu okolo 0,00 prd nic Korun.

No nejsou ti kluci ale šikovní? Docílili toho, že se o nich samovolně píše v médiích. Uznání je na místě – udělali si z nás všech prdel a docela jim to i vyšlo. Je jasný že s pravdou museli ven co nejdřív, protože udržitelný by to při tomhle rozpočtu déle nebylo…scénka a celá historka byla děravá jak cedník…ale i tak jim patří pokroucenej respekt za to, že to zmákli takhle „pěkně“.

Teď pro násvás běžný civilisty nastává rozmrzelý okamžik nové pravdy, se kterým se ovšem vyrovnáváme klasicky do stylu: „jo já sem ve skrytý kameře?? – tak to mi nevadí, že ste mi polili hlavu hovnama - do kamery Vám rád zamávám, čau mami… čau tati.. mam hlavu od hoven“

Malá úvaha na závěr: (v tom zmatku se to nějak úplně přestalo řešit…)„takže kdo teď komu rozbije hubu?“

 

přečteno: {hits}815{/hits} krát

 

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory